Despre conflictul israeliano-palestinian: omul trebuie tratat întotdeauna ca scop și niciodată ca mijloc!

Despre atrocitățile comise de Hamas în Israel, nu pot să spun altceva decât că nu au nicio justificare. Este abominal ce s-a întâmplat acolo! Ca om și ca medic implicat în salvarea de vieți, condamn această acțiune teroristă a unor indivizi pe care cu greu îi putem numi oameni.

Este profund greșit și inuman ceea ce se întâmplă! Uciderea civililor, a femeilor, bătrânilor și copiilor nu poate fi soluția! A ucide, în general, nu este o soluție la probleme, ci din contră, cauza problemelor! Îmi este greu să spun când sau dacă va fi pace vreodată în Orientul Mijlociu. Știu însă că războiul nu este soluția!

Violența naște întotdeauna violență, ura aduce și mai multă ură, iar cei care suferă de fiecare dată nu sunt liderii politici, ideologici sau militari, ci oamenii nevinovați.

Atât evreii, cât și musulmanii utilizează în saluturile lor cuvântul „pace”. Din păcate, realitatea ne dovedește că pacea există doar pe buzele lor, pentru că mințile le sunt întunecate de ură, iar sufletele își găsesc liniștea doar în răzbunare. Au uitat cu toții să mai fie oameni!

Eforturile tuturor ar trebui îndreptate nu înspre acte de răzbunare la fel de barbare precum cele teroriste, ci spre găsirea soluțiilor care să preîntâmpine astfel de atrocități pe viitor. Ultimele zile oferă dovada că este imposibil să se vindece rănile din Orientul Mijlociu fără a propune o soluție care să ușureze povara palestinienilor. A ține o populație de peste două milioane de oameni fără apă, energie, în mizerie, printre ruine, fără servicii de sănătate și educație, doar pentru a pedepsi niște rătăciți iresponsabili și criminali este un act de răzbunare ce pune la îndoială caracterul ‘democratic’ al autorităților israeliene. La fel cum nu putem accepta actele teroriste ale palestinienilor, așa nu putem accepta nici ”curățarea” sau demolarea Fâșiei Gaza, implicând mii de victime și sute de mii de deportați. Acțiunile și reacțiile disproporționate nu vor face decât să alimenteze în continuare spirala violenței. Pedepsind niște barbari, riscul este să se comită acte de barbarism la fel de condamnabile.

Sper ca poporul și liderii israelieni să găsească tăria să treacă peste acest moment de cumpănă, să-și păstreze inima curată și mintea cumpătată pentru a găsi înțelepciunea de a răspunde echilibrat, fără a cădea într-o altă extremă. Israel trebuie să reacționeze în fața atacului terorist, trebuie să o facă precum un stat și nu ca o organizație teroristă!

Atrocitățile unei părți nu sunt mai mici sau mai acceptabile decât ale ceilalate părți. Războiul unei părți nu este mai „sfânt” decât al oponenților. Nu este rolul meu să judec cine poartă vinovația sau cum e distribuită această vinovăție, însă este limpede că în acest conflict, s-a pierdut poate cel mai important lucru: iubirea de oameni. Viața poate exista doar acolo unde există iubire, iar lipsa iubirii aduce moartea!

Ca un privitor de pe margine, nu am dreptul să predic moralitatea și să dictez comportamentul niciunuia dintre părțile aflate în conflict. Dar, ca om, am tot dreptul – și datoria – să le cer o atitudine umană și etică.

Știu că noi, europenii gândim diferit și ne ghidăm după alte valori și o altă morală decât evreii sau musulmanii din Orient. Pentru a avea pace, cred că umanismul trebuie să fie o valoare universală. Imperativul categoric formulat de Emanuel Kant trebuie să rămână fundamentul oricărei relații interumane, oriunde în lume. Omul trebuie tratat întotdeauna ca scop și niciodată ca mijloc!

Declarație politică, Senatul României, 18.10.2023

Lasă un comentariu