Se impune demisia prefectului condamnat penal, Dumitru Țiplea

În legătură cu dezvăluirile recente din presa națională, privind activitățile infracționale ale prefectului județului Bihor, Dumitru Țiplea, poziția mea este una fermă: acesta trebuie să-și dea demisia din funcție!

Dumitru Țiplea nu-și mai poate continua mandatul de reprezentant al Guvernului ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Există, desigur, instituția reabilitării, însă la nivel politic aceasta funcționează doar în cazul celor care își recunosc în mod onest greșelile și nu se aplică celor care ascund faptele penale pe care le-au săvârșit.

După asemenea dezvăluiri, opinia publică se poate întreba în mod legitim, dacă mai sunt și alte schelete în dulapul lui Dumitru Țiplea, pe care acesta le vrea ascunse și care-l fac vulnerabil. El trebuie să spună dacă a mai avut și alte dosare, alte probleme cu legea, sau dacă are la activ și alte fapte sau situații similare.

Condamnarea sa penală este mai relevantă ca niciodată, în ciuda încercărilor colegilor săi peneliști de a bagateliza problema și de a trece totul pe seama greșelilor trecutului: un infractor dovedit care, atunci când a ajuns persoană publică, a mințit (prin omisiune), ascunzând faptul că a fost condamnat penal nu poate fi garantul legalității într-un județ! Totodată un condamnat pentru falsificarea de instrumente oficiale și înșelăciune nu mai poate organiza alegeri corecte, cel puțin nu fără a fi bănuit de vechile metehne…

Doar că, iată, în Bihor, s-a putut. O persoană condamnată pentru fals a organizat alegerile de duminică…

În ceea ce privește reacția nașului și șefului său, în loc să-i găsească tot felul de scuze și circumstanțe, Ilie Bolojan ar fi trebuit să-și ceară scuze în mod public pentru că a ținut în funcție, cu bună știință, un infractor. Iar domnul Bolojan mai are câteva exemple în acest sens, de infractori dovediți și condamnați, pe care i-a susținut!

Cât privește evaluarea prefectului după activitatea sa publică, și aici condamnatul penal, Dumitru Țiplea are o mare problemă: el a fost propus și menținut în funcție de președintele PNL Bihor, Ilie Bolojan tocmai pentru modul în care și-a exercitat funcția în interesul partidului și nu în beneficiul bihorenilor. Prefectul Țiplea nu a fost altceva decât un yes-man al Primăriei Oradea sau al Consiliului Județean care a executat întocmai ordinele primite de la șefi. El a avizat multe hotărâri ale Consiliului Județean sau ale Consiliului Local Oradea pe care instanțele de judecată le-au considerat ilegale.

Așadar, el trebuie plece din funcția publică pentru a restabili credibilitatea Instituției Prefectului Județului Bihor puternic afectată de acest scandal. Prefectul Țiplea nu mai are credibilitatea și autoritatea morală să reprezinte Guvernul fără a fi suspectat de fals sau că vrea să înșele voința poporului!

Așteptăm demisia de onoare a prefectului Țiplea. Sau, măcar o demisie.

Declarație politică, Senatul României, 11.06.2024

FOTO: gândul.ro

Lasă un comentariu