Guvernul Ciolacu a aprobat salariul minim european!

Guvernul a aprobat Legea privind stabilirea salariilor minime europene, prin care se asigură transpunerea în legislația națională a Directivei (UE) 2022/2041 din 19 octombrie 2022 a Parlamentului European și a Consiliului privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Proiectul de lege urmează să fie supus adoptării de către Parlamentul României în regim de urgență.

Salariul minim european este prevăzut, de asemenea, și în Planul Național de Redresare și Reziliență, Jalonul 392, potrivit căruia salariul minim brut pe țară garantat în plată se va stabili în baza unui mecanism obiectiv bazat pe o formulă clară, în consultare cu partenerii sociali.

Acrsta va fi actualizat anual în funcție de puterea de cumpărare, nivelul general al salariilor și distribuția acestora, rata de creștere a salariilor și productivitatea muncii la nivel național. Adecvarea acestui venit minim presupune ca salariul să nu fie mai mic de 50% din câștigul salarial mediu brut.

De asemenea, se prevede că Directiva (UE) 2022/2041 se va aplica tuturor categoriilor de salariați, indiferent dacă aceștia își desfășoară activitatea în baza unui raport de muncă, raport de muncă cu caracter special (contract de mandat, contract de management, contract de activitate sportivă etc.) sau raport de serviciu.

Actul normativ mai prevede adoptarea unui plan de acțiune pentru promovarea negocierilor colective, pentru creșterea accesului salariaților la drepturi salariale negociate colectiv și la o acoperire a protecției prin contracte colective de muncă sau acorduri colective de muncă.

Nu în ultimul rând, este prevăzută și sancționarea nerespectării dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin act normativ sau a nivelului salarial minim stabilit prin contractul colectiv de muncă aplicabil, cu amendă de la 3.000 de lei la 5.000 de lei pentru fiecare persoană căreia nu i s-a garantat în plată salariul minim brut.

Așadar, de la 1 ianuarie 2024, salariul minim din România se va încadra în parametrii „salarizării adecvate din Uniunea Europeană”, ajungând la valoarea de aproximativ 4.100 de lei brut

PSD a câștigat alegerile locale din România!

Rezultatele oficiale ale alegerilor locale și pentru Parlamentul European din 9 iunie indică o victorie clară a Partidului Social Democrat. Indiferent cum ar încerca unii să numere, să re-numere sau să „analizeze” voturile exprimate de români, cifrele nu mint: PSD are cele mai multe voturi politice, cei mai mulți președinți de Consiliul Judeţean, cei mai mulți primari și numărul cel mai mare de consilieri locali!

Conform datelor disponibile, la votul politic pentru Consiliile Județene, de la 29,3% în 2020 am ajuns acum la peste 32%, adică cu peste 800000 de voturi în plus; la votul pentru consiliile locale, PSD are 34,56% din voturi; la alegerile pentru funcțiile de primar 36,66%, iar la președinții de Consilii Județene, datele parțiale indică o victorie cu 36,18%. Trebuie subliniat că această victorie electorală categorică a fost reușită în condițiile unei prezențe ridicate la vot și după doi ani și jumătate de guvernare în condiții de criză și cu un război la granița țării.

Practic, românii au legitimat prin vot actul de guvernare al PSD, au reconfirmat legitimitatea premierului Marcel Ciolacu și a cabinetului său, demonstrând că PSD este un factor de stabilitate în plan politic și economic. Am primit un vot de încredere important atât în privința administrației publice locale, cât și în planul guvernării României într-o coaliție cu PNL privită de mulți ca fiind nefirească, și care astăzi, iată, își arată viabilitatea.

Referitor la decizia strategică a PSD de a merge în alianță cu PNL în alegerile europarlamentare, votul românilor a dovedit că această decizie a fost una apreciată: am reușit să câștigăm alegerile și, mai mult decât atât, am reușit și să limităm la maxim valul extremist și eurosceptic, care a făcut ravagii în alte țări europene cu democrații mult mai consolidate.

Acest scor extraordinar, de 50%, ne arată că românii au votat masiv pentru stabilitate și pentru Uniunea Europeană. Totodată, este remarcabil rezultatul din diaspora, acolo unde Alianța PSD-PNL s-a plasat pe primul loc, iar curentele eurosceptice pe ultimele locuri.

Prin acest vot dat Alianței PSD-PNL la europarlamentare, România își poate consolida poziția în cadrul Uniunii Europene și chiar mai mult decât atât, putem să ieșim mai puternici și mai influenți în planul instituțiilor europene în urma negocierilor pentru funcțiile de demnitate publică ce se vor decide în următoarea perioadă.

În final, aș mai adăuga un singur lucru: victoria electorală din 9 iunie trebuie confirmată și în următoarele ”bătălii” politice din acest an, mă refer la alegerile prezidențiale și parlamentare. Rămânem mobilizați și ne pregătim temeinic să câștigăm și aceste două alegeri foarte importante pentru viitorul României. Este datoria noastră față de oameni să continuăm lupta! Pentru că, până la urmă, acesta este cel mai important lucru și asta va fi și de astăzi înainte. Despre și pentru români.

Declarație politică, Senatul României, 18.06.2024

Se impune demisia prefectului condamnat penal, Dumitru Țiplea

În legătură cu dezvăluirile recente din presa națională, privind activitățile infracționale ale prefectului județului Bihor, Dumitru Țiplea, poziția mea este una fermă: acesta trebuie să-și dea demisia din funcție!

Dumitru Țiplea nu-și mai poate continua mandatul de reprezentant al Guvernului ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Există, desigur, instituția reabilitării, însă la nivel politic aceasta funcționează doar în cazul celor care își recunosc în mod onest greșelile și nu se aplică celor care ascund faptele penale pe care le-au săvârșit.

După asemenea dezvăluiri, opinia publică se poate întreba în mod legitim, dacă mai sunt și alte schelete în dulapul lui Dumitru Țiplea, pe care acesta le vrea ascunse și care-l fac vulnerabil. El trebuie să spună dacă a mai avut și alte dosare, alte probleme cu legea, sau dacă are la activ și alte fapte sau situații similare.

Condamnarea sa penală este mai relevantă ca niciodată, în ciuda încercărilor colegilor săi peneliști de a bagateliza problema și de a trece totul pe seama greșelilor trecutului: un infractor dovedit care, atunci când a ajuns persoană publică, a mințit (prin omisiune), ascunzând faptul că a fost condamnat penal nu poate fi garantul legalității într-un județ! Totodată un condamnat pentru falsificarea de instrumente oficiale și înșelăciune nu mai poate organiza alegeri corecte, cel puțin nu fără a fi bănuit de vechile metehne…

Doar că, iată, în Bihor, s-a putut. O persoană condamnată pentru fals a organizat alegerile de duminică…

În ceea ce privește reacția nașului și șefului său, în loc să-i găsească tot felul de scuze și circumstanțe, Ilie Bolojan ar fi trebuit să-și ceară scuze în mod public pentru că a ținut în funcție, cu bună știință, un infractor. Iar domnul Bolojan mai are câteva exemple în acest sens, de infractori dovediți și condamnați, pe care i-a susținut!

Cât privește evaluarea prefectului după activitatea sa publică, și aici condamnatul penal, Dumitru Țiplea are o mare problemă: el a fost propus și menținut în funcție de președintele PNL Bihor, Ilie Bolojan tocmai pentru modul în care și-a exercitat funcția în interesul partidului și nu în beneficiul bihorenilor. Prefectul Țiplea nu a fost altceva decât un yes-man al Primăriei Oradea sau al Consiliului Județean care a executat întocmai ordinele primite de la șefi. El a avizat multe hotărâri ale Consiliului Județean sau ale Consiliului Local Oradea pe care instanțele de judecată le-au considerat ilegale.

Așadar, el trebuie plece din funcția publică pentru a restabili credibilitatea Instituției Prefectului Județului Bihor puternic afectată de acest scandal. Prefectul Țiplea nu mai are credibilitatea și autoritatea morală să reprezinte Guvernul fără a fi suspectat de fals sau că vrea să înșele voința poporului!

Așteptăm demisia de onoare a prefectului Țiplea. Sau, măcar o demisie.

Declarație politică, Senatul României, 11.06.2024

FOTO: gândul.ro

Continuăm lupta!

Ieri nu am câștigat, dar nici nu se poate spune că am fi pierdut. Fără îndoială, PSD Bihor a reușit să-și îmbunătățească perfomanța electorală față de rezultatele obținute acum patru ani atât în ceea ce privește numărul mandatelor de primar (32 față de 28), cât și în ceea ce privește votul politic (peste 10000 de voturi mai mult decât în 2020 la ConsiliulJudeţean).

În schimb, PNL și Ilie Bolojan au pierdut alegerile și a câștigat democrația.

A câștigat democrația pentru că bihorenii au arătat că vor să fie consultați în deciziile majore ce privesc viitorul lor și al județului, că vor să se țină cont de părerea lor și nu vor un stil autoritar de conducere.

Bihorenii au fost înțelepți și nu nu au dat toată puterea unui singur om sau unui singur partid. Forțele extremiste (AUR) au obținut o pondere mică, iar neomarxiștii populiști (USR) nu au trecul pragul electoral nici în Oradea și nici în Consiliul Judeţean.

În ceea ce privește noua echipă a PSD Bihor, aceasta a avut o abordare constructivă: am luptat corect pentru bihoreni și ca să dezvoltăm Bihorul sănătos. Majoritatea alegătorilor a preferat altceva și de data aceasta, iar poporul este întotdeauna suveran!

Nu ne lăsăm însă bătuți. Vom rămâne vocea celor nemulțumiți de stagnarea județului și de starea de mediocritate în care a fost adusă de actuala conducere penelistă a Consiliului Județean. Vom fi opoziția de care orice conducere democratică trebuie să țină seama! PSD va fi singurul partid românesc de Opoziție în Bhor!

Vreau să-i felicit pe toți colegii mei: pe primarii și consilierii care și-au reconfirmat mandatele, pe cei care sunt la primul lor mandat, dar și pe cei care nu au reușit, de data aceasta. Sunteți oameni cu caracter și dedicați trup și suflet pentru comunitățile voastre.

Sunt mândru că fac parte din această echipă și vreau să le mulțumesc, din tot sufletul, colegilor pentru efortul depus și pentru determinarea cu care am dus această bătălie politică alături de președintele Aurel Mohan.

Mulțumesc și fiecărui bihorean care ne-a susținut și ne-a acordat încrederea. Promitem să nu vă dezamăgim!

Rămânem mobilizați și ne pregătim temeinic pentru următoarele bătălii electorale din acest an: alegerile prezidențiale și parlamentare. Este datoria noastră față de oameni să continuăm lupta!

Pentru că, până la urmă, acesta este cel mai important lucru și asta va fi și de astăzi înainte. Despre și pentru bihoreni.

Doamne ajută!

Majorarea salariului minim și noul model economic

Conform deciziei coaliției de guvernare, la propunerea premierului Ciolacu, salariul minim va crește începând cu 1 iulie, de la 3.300 de lei la 3.700. În urma acestei creșteri, fiecare dintre cei 1,5 milioane de angajați plătiți astăzi cu salariul minim va avea cu 284 de lei, mai mulți bani în buzunar.

Până la finalul anului, PSD va implementa și salariul minim european. Obiectivul nostru este ca, de la 1 ianuarie 2025, salariul minim din România să ajungă la aproximativ 50% din salariul mediu pe economie. Salariul minim va crește, astfel, din nou și, potrivit primelor calcule, va putea ajunge la aproximativ 4.200 de lei brut. De asemenea, pentru a crește puterea de cumpărare a celor cu nivelul minim de salarizare, Guvernul va majora suma din salariul brut care va fi scutită de impozit, de la 200 de lei la 300 de lei.

Desigur, unii așa-ziși analiști economici, au și început să critice această măsură ”socialistă” a Guvernului, avertizând și de această dată că vor falimenta afaceri și sectoare economice întregi vor avea de suferit. Sunt sigur că avertismentele lor, ca de fiecare dată, se vor dovedi fără niciun fundament.

Dincolo de aceste abordări catastrofale, vă propun să privim lucrurile dintr-o perspectivă diferită: mărirea salariului minim nu este doar un beneficiu pentru angajații din România, ci și pentru economia națională. Și nu este doar o măsură socială necesară, ci mai ales o măsură economică oportună.

Creșterea salariului minim poate fi un imbold pentru companii care să le impulsioneze să se reorienteze către activități generatoare de valoare adăugată ridicată. Până acum, nivelul scăzut de salarizare din România a permis multor afaceri să se mulțumească cu un un model economic bazat pe forță de muncă ieftină și activități cu valoare adăugată mică. Așa cum au observat mulți, România a ajuns astfel un fel de atelier ieftin al Europei, cu procese de producție repetitive, cu grad redus de complexitate și inovație.

Dacă nu vor schimba acest model economic, firmele românești riscă să se confrunte cu ceea ce economiștii numesc ”middle income trap”: adică după o creștere economică galopantă, bazată în general pe forță de muncă ieftină și activități economice cu valoare adăugată mică, statele intră într-o etapă de stagnare, nereușind să facă saltul către un nivel de dezvoltare superior, cu industrii inovative și cu valoare adăugată mare.

Privind lucrurile din această perspectivă, majorarea salariului minim poate accelera tranziția de la activitățile de producție cu valoare adăugată scăzută la cele bazate pe cunoaștere și inovație. Poate fi un pas important pentru a salva economia românească de această capcană.

În fața presiunii salariale crescute, firmele vor fi forțate să caute noi modele de afaceri, care să le asigure supraviețuirea și profitabilitatea. Unii vor putea argumenta că nu toate companiile vor reuși să se adapteze la acest nou model. Este posibil, însă este mult mai probabil un alt scenariu: piața muncii se confruntă astăzi cu un deficit major de personal și cred că va avea capacitatea de a absorbi forța de muncă excedentară rezultată din insuccesul unora. Nimeni nu va rămâne pe drumuri sau fără locuri de muncă. Cu siguranță nimeni dintre cei care muncesc onest și cu seriozitate. Nimeni dintre cei care au afaceri serioase și solide, și nu fac doar speculă, nu va falimenta. Cu toții se vor adapta și la finalul procesului,  economia din România va fi depășit condiția de țară de lumea a treia: companiile  vor oferi salarii decente și vom deveni o economie bazată pe utilizarea cunoașterii, pe inovație și specializare.

În final, toți criticii – de serviciu – a măsurii de creștere a salariului minim trebuie să înțeleagă ceea ce guvernul PSD a înțeles de mult timp: că nu poți pretinde să schimbi modelul de dezvoltare în timp ce oferi salarii ca în Bangladesh!

Declarație politică, 04.06.2024, Senatul României