Dacă Dan Barna ar fi președinte pentru o zi, ne-ar amaneta pe toți și nu ne-am prinde

Recent, președintele USR, Dan Barna, candidat la alegerile prezidențiale, a făcut o declarație extrem de gravă la adresa democrației din România, declarație peste care multă lume a trecut foarte ușor în vâltoarea evenimentelor politice, însă asupra căreia aș vrea să insist astăzi. Fac acest demers pentru că această declarație ne arată cel mai bine modul de gândire al „omului nou” politic promovat de această formațiune și de Opoziția parlamentară, în general.

Mizând pe un populism deșănțat, Dan Barna spunea săptămâna trecută la Craiova că și-ar dori ca primul său act în calitate de președinte al României să fie dizolvarea Parlamentului!

Mă întreb, oare cum poate spune cineva – care crede cu adevărat în democrație – că își dorește ca, odată ajuns șef al statului român, să dizolve Parlamentul?! Adică să dizolve tocmai cea mai reprezentativă și mai democratică instituție politică! Ce să zic? E o dovadă de gândire de „dreapta” foarte „progresistă”, ce ne aduce aminte de niște vremuri triste pentru democrația românească. După dizolvarea Parlamentului, mai urmează ca „președintele” Barna să ceară și dizolvarea partidelor politice care nu îi urmează linia „progresistă”… Și atunci, ca în perioada interbelică, forțele de „dreapta” ar reuși să pună capăt, de tot, democrației din România. Oare cine este modelul de om politic pentru Dan Barna? Sper că nu Carol al II-ea!

Declarația candidatului USR este cu atât mai periculoasă cu cât, dacă i s-ar îndeplini dorința, s-ar deschide o Cutie a Pandorei cu repercusiuni extrem de grave asupra funcționării sistemului politic și democratic din țara noastră. Credeți că e normal ca atunci când lucrurile nu ne convin, să dizolvăm pur și simplu instituțiile de bază ale statului? În baza a ce? În baza voinței unui singur om? Ne îndreptăm oare, din nou, spre vremurile când dorința unui om cântărea mai mult decât votul a milioane de români? Ăsta să fie secretul românilor „fericiți” pe care îl clamează liderul USR de pe toate gardurile în această campanie pre-electorală?

Candidatul Dan Barna dovedește, încă odată, că pentru el și susținătorii săi, democrația rămâne doar o simplă lozincă, bună doar atunci când interesele lor meschine o cer. În rest, rămâne doar un moft. Democrația e bună doar atunci când folosește cauzei lor „revoluționare”, în caz contrar, pot face abstracție de toate principiile fundamentale ale ei.

În încheiere aș mai observa încă un lucru: declarația candidatului Dan Barna vine într-un context nefericit pentru domnia sa și partidul pe care îl reprezintă. Nu trebuie să mai uităm faptul că Dan Barna este președintele partidului în care frauda ține de esența democrației, iar votul membrilor de partid de „erorile de soft”. Dacă ar fi după Dan Barna și spălații pe creier care îl urmează, probabil că nici nu am avea nevoie de alegeri prezidențiale, s-ar „alege” singuri pentru Palatul Cotroceni și ar „domni” până soft-ul ar da din nou greș… Am încredere însă în rațiunea români și sper ca în noiembrie, prin votul lor cât se poate de democratic, să-i aplice o lecție zdravănă pe care să o țină minte. În caz contrar, parafrazând la rândul meu un cântec contemporan celebru, aș zice că dacă Dan Barna ar fi președinte pentru o zi, ne-ar amaneta pe toți și nu ne-am prinde.

(Declarație politică, Senatul României, 25 septembrie 2019)

Catavencii-420-34-28-august-2019-mic_24_001

sursa foto: catavencii.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s