Doamna Kovesi și prezumția de (ne)vinovăție

Prezumţia de nevinovăţie reprezintă un principiu fundamental care trebuie să guverneze desfășurarea procesului penal, doctrina românească fiind unanimă în sensul că prezumția de nevinovăție reprezintă atât o regulă de bază a procesului penal modern, unul dintre principiile fundamentale ale procesului penal, cât și un drept fundamental al omului, drept esenţial într-o societate civilizată, fiind inerent statului de drept.

Poate vă întrebați de ce am ales să prezint această definiție a prezumției de nevinovăție. Am făcut acest lucru pentru că zilele trecute am fost șocat să aud o declarație a doamnei Laura Codruța Kovesi (făcută la ieșirea de la audierile de la Secţia specială de anchetare a magistraților), în care domnia sa răstoarnă acest principiu fundamental al dreptului, spunând cu subiect și predicat: ”O să dovedesc că sunt nevinovată, o să mă apăr”.

Cum să spui tu, fost procuror-șef cu pretenții, care se vrea procuror-șef european, așa ceva? Că vei dovedi că ești nevinovată!? Nu sunt specialist în drept, dar atâta mai știu și eu că nevinovăția nu trebuie dovedită, din contră, este obligația procurorilor să dovedească vinovăția unui inculpat. Dacă un fost procuror-șef gândește așa, fix pe dos cum ar trebui, ne mai mirăm că subalternii ei, ”procurorii de elită” de la Ploiești, Oradea sau din altă parte au recurs la coerciție, presiuni, falsuri și abuzuri, călcând în picioare legile țării și ale bunului simț?

Este extrem de grav dacă procurorii din România gândesc precum doamna Koveși și grupul ei organizat, iar această declarație scăpată de fostul procuror-șef ne arată cât de pervertit a ajuns să funcționeze nu doar Direcția Națională Anticorupție, dar și întreg sistemul judiciar din țara noastră.

Să nu uităm că doamna Kovesi a fost demisă anul trecut pentru că DNA încălca legea!  Și acest lucru o spune nu Bodog sau vreun politician, ci însăși Curtea Constituțională a României! Să nu uităm de imixtiunea gravă a serviciilor secrete în actul de justiție și cum DNA, SRI și structurile media aservite lor au transformat lupta anticorupție într-o vânătoare de vrăjitoare și o cursă de eliminare a adversarilor politici. Să nu uităm de oameni nevinovați trimiși după gratii, hăituiți sau ascultați ilegal ani de zile, doar pentru că așa voiau niște procuri ”de elită”.

În încheiere aș mai vrea să spun doar atât: doamna Kovesi și complicii ei nu sunt deloc credibili atunci când pozează în victime ale sistemului corupt. Nu prea te mai crede nimeni când spui acum – în calitate de inculpat – că nu ți se respectă drepturile, când tu – în calitate de procuror-șef – ai patronat un sistem clădit pe abuz și minciună! Din păcate, românii nu mai au încredere în Justiția din România, iar doamna Kovesi și grupul ei infracțional organizat, prin declarațiile lor, dar mai ales faptele lor (unele de-a dreptul penale) au contribuit din plin la subminarea statului de drept din România și la perpetuarea acestei percepții publice negative.

(Declarație politică, Senatul României – 13.03.2019)

kovesi123

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s