Declarație politică pe tema majorării salariilor din sistemul sanitar

În declarația de astăzi din plenul Senatului am dorit să punctez una dintre cele mai importante realizări ale Guvernului PSD în domeniul Sănătății. Mă refer la creșterea salariilor personalului din sistemul medical începând cu data de 1 martie 2018. Practic, salariile de bază ale medicilor și asistenţilor medicali din unităţile sanitare publice se majorează în mod substanțial până la nivelul salariului de bază pentru anul 2022, stabilit conform grilei din Legea salarizării personalului plătit din fonduri publice (Legea 153/2017).

Fără să folosesc cuvinte prea mari, această mărire este cea mai mare din istorie, medicii și asistenții medicali din România urmând să fie plătiți cu salarii mult mai mari decât până acum. Nivelul salarizării din sistemul sanitar românesc ajunge astfel unul comparabil cu cel existent în statele occidentale. Astfel, în sistem vor fi salarii şi de aproximativ 16.000 de lei  brut/lună, ceea ce înseamnă un salariu net de peste 2.000 de euro! Un medic primar va avea salariul dublat, iar un asistent medical va câștiga și el cu peste 50% mai mult decât până acum. Aceeași creștere semnificativă se respectă și în cazul tuturor celorlalte categorii de medici, inclusiv în cazul medicilor rezidenți și a personalului de cercetare sau a celui auxiliar.

Dați-mi voie să insist asupra faptului că aceste salarii, care vor cunoaște în unele cazuri creșteri de până la 172%, sunt binemeritate, venind după o perioadă lungă în care medicii și toate celelalte categorii de personal medical calificat nu au fost plătite corespunzător. Deși pot părea spectaculoase, sunt absolut convins că aceste creșteri reprezintă adevărata valoare a muncii prestate de acești oameni deosebiți, care își dedică fiecare zi salvării de vieți omenești și au ales să rămână în țară și să lupte alături de noi la consolidarea și modernizarea sistemului medical, chiar dacă, poate, aveau și alte opțiuni.

Am toată convingerea că aceste majorări vor permite acoperirea posturilor vacante din spitale și vor reprezenta și un impuls pentru specialiștii români plecați în străinătate să se întoarcă în România și să profeseze în spitalele și clinicile noastre fără gândul la alte probleme financiare, oferind astfel toată atenția și concentrarea lor pacientului. Ne putem permite de asemenea să credem, dragi colegi, că aceste măriri pot reprezenta și un pas important către eliminarea „atențiilor” oferite personalului din sistemul medical.

Din păcate, nici nu a apucat să intre în vigoare măsura de creștere a salariilor, că au și apărut deja unele voci ”critice”, care vorbesc despre posibilitatea organizării unor protestele ale personalului din sistemul medical, nemulțumiți de anumite plafonări și de nivelul unor sporuri. Sunt încrezător că Ministerul Sănătății va reuși să informeze corect angajații din sistemul sanitar asupra modului de aplicare a prevederilor legale și, în perioada imediat următoare, va găsi soluțiile optime pentru a rezolva problema acordării sporurilor și eliminarea anumitor limitări. Personal, îmi arăt toată disponibilitatea pentru a lucra cu oricine îmi cere acest lucru pentru a ne asigura împreună de faptul că aceste creșteri salariale vor ajunge cât mai repede în buzunarele medicilor.

În încheiere aș dori să îmi arăt bucuria că, în calitate de ministru al sănătății, am făcut parte din Guvernul PSD care a pus în aplicare această măsură atât de importantă pentru personalul medical din România și pentru o mai bună funcționare a sistemului nostru sanitar. Este o decizie pe care niciun al guvern nu a îndrăznit până acum să o ia și sunt convins de faptul că această mărire istorică va avea un rol decisiv în remodelarea încrederii în sistemul medical românesc și în modernizarea acestuia, pentru beneficiul fiecărui pacient din țara noastră.

spital(3)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s