Mesaj de Ziua mondială a donatorului de sânge

În fiecare an, pe 14 iunie ne exprimăm recunoştinţa față de cei care, prin generozitatea lor oferă cel mai preţios dar ”viaţa”. Ziua mondială a donatorului de sânge îi omagiază pe voluntarii care salvează, în fiecare an, milioane de vieţi sau ajută, în mod hotărâtor, la recuperarea celor aflaţi în suferinţă.

Vreau să mulţumesc celor care contribuie la salvarea de vieţi şi să-i asigur de întreaga mea recunoştinţă. Acţiunea lor nu solicită recompensă. Mulţi dintre donatorii voluntari privesc acest ajutor nepreţuit ca pe-o datorie morală şi aleg să doneze sânge în mod regulat.

Cifrele vorbesc de la sine, la nivel global au loc peste 112. 5 milioane de donaţii de sânge. Donaţiile voluntare acoperă integral sau aproape integral necesarul de transfuzii de sânge pentru mai mult de 70 de state.

Din păcate în România, mai puţin de 2% dintre adulţi aleg să fie donatori. Este un procent mult prea mic raportat la urgenţele medicale, la numărul celor care au nevoie de transfuzii de sânge pentru salvarea vieţii sau pentru tratarea afecţiunilor, dar şi la numărul mare de donatori voluntari din celelalte state europene.

Cele mai recente date ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că majoritatea transfuziilor de sânge se îndreaptă către copii aflaţi în suferinţă şi către vârstnici. Astfel, în ţările mai sărace, 65% dintre transfuziile de sânge se îndreaptă spre copii cu vârste mai mici de cinci ani. În ţările prospere, peste 76% dintre transfuzii sunt folosite pentru salvarea pacienţilor cu vârsta de peste 65 de ani.

Această zi nu trebuie doar să omagieze pe cei care îşi ajută semenii în cele mai grele momente, ci şi să ne îndemne la implicare şi acţiune imediată. Într-o singură şedinţa de donare, prin separarea componentelor sanguine, fiecare dintre noi are şansa să salveze trei vieţi.

Românii sunt un popor solidar. Vreau să adresez un apel la acţiune şi implicare. Donaţi sânge, fiţi alături de cei care au nevoie de sprijin pentru a depăşi momentele critice din viața lor. Viaţa unui om este nepreţuită. Fiecare donaţie contează!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s