Declarații de presă privind situația vaccinurilor

Declarația susținută în conferința de presă de astăzi, 26 aprilie, în urma întrevederii cu premierul Sorin Grindeanu pe tema situației vaccinurilor

După cum știți, în ultimele trei zile am avut întâlniri legate de problema crizei de vaccinuri, atât cu reprezentanții producătorilor şi importatorilor de medicamente, specific producătorii și importatorii de vaccinuri, cât şi cu producătorii români de generice, dar şi cu importatorii români de generice. Iar în cursul zilei de astăzi, împreună cu primul-ministru, am avut o întâlnire cu staff-ul tehnic atât al Ministerului Sănătăţii, cât şi al Institutului Naţional de Sănătate Publică şi al Agenţiei Naţionale a Medicamentului, încercând să creionăm cele mai bune soluţii pentru a rezolva această problemă, care trenează de câțiva ani, spun eu, în sistemul sanitar romanesc. 

Datorită faptului că producătorii, importatorii de medicamente au solicitat să existe o predictibilitate în ceea ce priveşte cantitatea de vaccin şi modul în care vor fi achiziţionate acestea, am identificat câteva soluţii, împreună cu domnul prim-ministru, pe care vom încerca să le punem în operă, unele dintre ele chiar în legea vaccinării, care in momentul de faţă este in transparenţă decizională, şi anume: am convenit că vom constitui un sistem de management integrat, care va cuprinde atât stabilirea cantităţilor, cât şi achizionarea vaccinurior şi, în acelaşi timp, urmărirea vaccinării la nivel naţional. Deci, pe lângă grupurile tehnice de lucru, grupurile tehnice de vaccinare, care sunt la nivel naţional şi la nivelul judeţelor, va exista această structură, care se va numi structură integrată de management al vaccinării. 

În acelaşi timp vom face modificări legislative, vom propune modificări legislative cu privire la procedura de achiziţie pentru vaccin, în aşa fel încât să avem achiziţii multianuale. De ce? Pentru că toţi reprezentanţii industriei au spus, unanim, că îşi doresc să aibă predictibilitate, oarecum de înţeles, pentru că vaccinul nu este un produs care se fabrică de pe o zi pe alta, unele proceduri de fabricaţie putând atinge chiar şi 30 de luni. Pentru aceasta vom defini un plan multianual de achiziţii şi vom evita, în acest fel, achiziţionarea vaccinurilor prin proceduri de urgenţă. Practic, ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă a fost o situaţie de excepţie, şi datorită epidemiei de rujeolă, dar şi datorită faptului că pe stoc nu au existat vaccinuri la Ministerul Sănătăţii şi la Direcţia de Sănătate Publică, motiv pentru care am făcut foarte multe proceduri de achiziţii de urgenţă. Încercăm să evităm acest lucru şi să avem predictibilitate, să avem vaccin pe piaţă la orice moment.

FB2

Referitor la vaccinul hexavalent, acesta sosit în două tranşe şi a fost distribuit in ţară. Vaccinul tetravalent, la fel. Probabil că încă nu au ajuns chiar în toate judeţele, dar, în principiu, eu am semnat deja ordinul de distribuire in ţară. Şi urmează să mai sosească cantităţi. Deci, practic, se vor asigura toate cantităţile necesare la nivel naţional. 

În ceea ce priveşte vaccinul rujeolic, procedura s-a încheiat doar la începutul acestei săptămâni. Aşa cum am mai afirmat public, am fost asigurat că la începutul lunii următoare, adică săptămana viitoare, în primele zece zile din luna mai acest vaccin va intra în ţară. De asemenea, am identificat un număr de 10.000 de doze care există deja în ţară şi care urmau să plece la export intracomunitar. Aceste doze sunt blocate şi am declanşat o procedură pentru a le achiziţiona. Acestea probabil că vor ajunge primele. 

Pentru dozele de vaccin pentru hepatita B, oferite de Norvegia, nefiind puse pe piaţă în Romania, acestea urmează un traseu de autorizare. În momentul de faţă, datorită faptului că ele sunt diferite, este o problemă legată de concentraţia acestui vaccin faţă de ceea ce se utilizează pe piaţa românească, această documentaţie este trimisă la Institutul Naţional de Sănătate Publică, pentru a da un punct de vedere în ceea ce priveşte utilizarea sau neutilizarea lui pe piaţa românească pentru copiii români. 

Reclame

Un gând despre “Declarații de presă privind situația vaccinurilor

  1. mihaela_raducu@yahoo.com

    Domnule Ministru, faceti ceva si ca sa ne fabricam singuri vaccinurile, poate vom avea noroc sa ramaneti cat mai mult timp ministru! Cu stima, Mihaela Raducu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s