Revizuirea cadrului legislativ pentru asigurarea necesarului de medicamente pentru pacienții români

Așa cum am declarat vineri, am semnat două importante ordine de ministru prin care am revizuit cadrul legislativ pentru asigurarea necesarului de medicamente pentru pacienții români: primul ordin vizează modalitatea de stabilire a prețului pe procedura de nevoi speciale, cel de-al doilea vizând definirea și verificarea implementării obligației de serviciu public.

Conform noilor reglementări, deținătorii de autorizație de punere pe piață au obligația să garanteze permanent respectarea obligației de serviciu public prin asigurarea unui stoc minim egal cu rulajul mediu lunar, pentru fiecare medicament pentru care dețin autorizația de punere pe piață în România.

Distribuitorii angro trebuie să asigure permanent respectarea obligației de serviciu public  prin   constituirea  de  stocuri   asiguratoare  egale  cu  rulajul  mediu lunar, pentru fiecare medicament pe care îl distribuie. De asemenea, aceștia au obligația de a onora orice comandă justificată primită de la unitățile sanitare și  farmaciile  cu care se află în relații contractuale, în termenele de livrare. Unitățile sanitare și farmaciile au obligaţia să transmită comanda justificată către distribuitorii angro cu care se află în relații contractuale, cel puțin o dată pentru fiecare distribuitor angro, până la onorarea comenzii.

Am cerut direcțiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății și Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale să monitorizeze permanent situația rulajului medicamentelor pentru care s-au înregistrat disfuncționalități în aprovizionare.

Totodată, prin Ordinul de ministru care reglementează achiziția unor medicamente care sunt procurate prin procedura de nevoi speciale sunt introduse prevederi referitoare la termenele ce trebuie respectate de instituțiile și structurile cu atribuții în domeniu în vederea îmbunătățirii procesului de asigurare a accesului pacienților la medicamente furnizate pentru rezolvarea unor nevoi speciale.

De asemenea, în scopul de a asigura accesul populației la medicamente, se stabileşte faptul că în vederea achiziționării medicamentelor pentru nevoi speciale, pentru care preţul propus este mai mare decat prețul minim, Ministerul Sănătăţii poate aproba temporar preţul propus, pe perioada de valabilitate a autorizației de nevoi speciale.

3 gânduri despre “Revizuirea cadrului legislativ pentru asigurarea necesarului de medicamente pentru pacienții români

 1. Mihaela Andries

  ” Unitățile sanitare și farmaciile au obligaţia să transmită comanda justificată către distribuitorii angro cu care se află în relații contractuale, cel puțin o dată pentru fiecare distribuitor angro, până la onorarea comenzii.”

  Deci eu ca farmacist voi face copii xerox retetelor sau scanare si voi trimite pe mail depozitelor pana careva se milostiveste de mine si-mi da Lantus Solostar, Apidra, Humalog, Humalox Mix 25 etc ???
  Cine verifica daca depozitul are in stoc insulina dar este incarcata pe TIR-ul catre Germania ?
  Exista sanctiuni ?
  Multumesc

 2. M.

  Este nevoie de medicamente pentru bolnavii dr Hepatita C.
  Se moare in Romania din lipsa acestui tratament. S- au facut teste / experimente de 6 luni pe pacienti, nereusite,si li s- a promis ca li se va da alt tratament.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s