Conferința finală a Proiectului CANCON – acțiune comună a statelor membre UE pentru controlul cancerului

În calitate de ministru al Sănătății am participat în Malta la conferința finală a Proiectului CANCON – acțiune comună a statelor membre UE pentru controlul cancerului.

Această acțiune a avut ca obiectiv elaborarea Ghidului european pentru îmbunătățirea calității în controlul integrat al cancerului de la prevenție până la îngrijiri paliative.

Cu acest prilej, am arătat partenerilor noștri europeni că România a finalizat un prim draft al Planului național de control al cancerului (PNCC), document elaborat conform recomandărilor europene pe parcursul acestei acțiuni comune utilizând recomandările din Ghidul european.

dsc_0163

PNCC este un document comprehensiv care propune un ansamblu de măsuri menite să asigure controlul cancerului în ţara noastră.
Planul național de control al cancerului are următoarele obiective:
– întărirea capacității sistemului de sănătate de a reduce prevalența factorilor de risc ai cancerului prin promovarea intervențiilor care să favorizeze adoptarea unui stil de viață sănătos (reducerea fumatului, a consumului excesiv de alcool, combaterea sedentarismului și adoptarea unei diete sănătoase);
– implementarea programelor de depistare precoce activă a cancerelor de col uterin, sân și colorectal în conformitate cu ghidurile europene de asigurare a calității în programele de screening organizate la nivel populațional;
– dezvoltarea capacității sistemului de sănătate de a asigura accesul la servicii medicale de diagnostic și tratament, precum și dezvoltarea cercetarii și inovației în domeniul cancerului;
– îmbunătățirea monitorizării incidenței bolii prin dezvoltarea registrelor regionale de cancer;
PNCC mai conține un set de măsuri care vizează domeniile extrem de importante ale dezvoltării resurselor umane, revizuirii ghidurilor și protocoalelor de diagnostic și tratament și realizarea de investiții în infrastructura de diagnostic și radioterapie.

Cu acest prilej, am mulțumit Comisiei Europene pentru susținerea statelor membre în activitățile de control a cancerului. Totodată, am arătat că în programul actual de guvernare este prevăzută creșterea capacității de screening pentru depistarea bolilor netransmisibile cu impact asupra sănătății publice: cancer col uterin, cancer mamar, cancer colo-rectal, cancer de prostată, cancer pulmonar, diabet zaharat, boli cardio-vasculare, boli pulmonare cronice prin accesarea fondurilor structurale nerambursabile.

dsc_0175
De asemenea, Guvernul României va demara construcția a opt spitale regionale, a unui spital republican, precum și dotarea și reabilitarea unităților sanitare existente.
Mai mult, printr-un proiect finanțat cu sprijinul Băncii Mondiale, Ministerul Sănătății va dota, echipa și reabilita 12 centre de radioterapie în urma cărora se va dubla capacitatea de tratament a pacienților cu afecțiuni oncologice.

Un gând despre “Conferința finală a Proiectului CANCON – acțiune comună a statelor membre UE pentru controlul cancerului

  1. E.G.

    Bună ziua,

    MS a prezentat PNCC în Aprilie 2016, dar nu a fost publicat niciun document/draft, deși PM Dacian Cioloș și fostul Ministru Achimaș-Cadariu au anunțat că PNCC va fi adoptat prin HG în iunie. Există un draft public al acestui Plan Național? Am aprecia dacă ați putea să ni-l indicați.
    Vă mulțumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s