Acces mai rapid și mai simplu la medicamente: am eliminat comisiile administrative care aprobă tratamentele medicale

În ședința de Guvern de astăzi am adoptat o hotărâre importantă prin care dorim să ușurăm viața pacienților din România. Este vorba despre eliminarea comisiilor de experţi de la nivelul caselor județene de asigurări şi de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate care aprobă tratamentele medicale, o măsură prevăzută în Programul de guvernare și care este așteptată de către foarte mulți români.

Persoanele care suferă de afecțiuni grave precum cele oncologice, cardiovasculare, boli rare, etc. vor avea acces mai rapid și mai facil la medicamente gratuite și compensate după ce Guvernul a aprobat astăzi, prin Hotărâre, mai multe modificări prin care se elimină o verigă intermediară administrativă.

După modificările stabilite astăzi, pacienții vor putea beneficia de medicamente compensate și gratuite pentru afecțiunile menționate, în baza prescripției medicului specialist, fără a mai fi nevoie și de aprobarea comisiilor de experți de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Casele de Asigurări de Sănătate de la nivel local, după caz. Prin urmare, se scurtează timpul de la momentul diagnosticării până la momentul începerii tratamentului, iar în cazul pacienților pentru care tratamentul a fost deja inițiat, continuarea accesului la medicamente se va face mai rapid și mai simplu, fără a mai parcurge această procedură administrativă.

Concret, pentru 106 Denumiri Comerciale Internaționale (DCI) se elimină obligativitatea aprobării medicamentelor de către comisiile de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Casele de Asigurări de Sănătate de la nivel local. Prescrierea medicamentelor se va face de către medicul specialist, potrivit protocoalelor terapeutice aprobate prin Ordinul ministrului Sănătății și al președintelui CNAS 1301/500/2008, cu modificările și completările ulterioare. Astfel, pacienții beneficiază de prescripție medicală la momentul diagnosticării, cu încadrarea în criteriile de eligibilitate potrivit protocoalelor terapeutice, asigurându-se astfel accesul mai rapid la medicamentele necesare.

În prezent, la nivelul CNAS comisii de experți aprobă un număr de 70 de DCI-uri unice pentru următoarele arii terapeutice: afecțiuni oncologice, boli rare (ex. hemofilie, scleroză multiplă, scleroză tuberoasă etc), afecțiuni reumatice, tratamentul hepatitei cronice de tip B și C, tratamentul infertilității, obezitate. La nivelul caselor de asigurări de sănătate, comisiile la nivel local aprobă 36 de DCI-uri unice pentru următoarele arii terapeutice: afecțiuni cardiovasculare, tratamentul substitutiv al afecțiunilor oncologice, boala Parkinson, ADHD, diabet zaharat, tulburări de creștere la copii, scleroză multiplă, epilepsie.

Mai este important de știut faptul că până la intrarea în vigoare a hotărârii de guvern, adică 1 martie 2017, comisiile actuale vor soluţiona toate dosarele care se găsesc pe ordinea de zi, în aşa fel încât, de la data stabilită să se poată intra pe prescripţie directă.

9 gânduri despre “Acces mai rapid și mai simplu la medicamente: am eliminat comisiile administrative care aprobă tratamentele medicale

 1. DOLANESCU COSTICA

  Buna Ziua ! Ma numesc D . C . din bucuresti , sunt operat de cancer-tumora maligna a rectului -purtator de stoma permanent . Dar din pacate trebuie anual sa merg la oncolog sa-mi prescrie o aprobare ca cei de la casa OPNAJ sa-mi aprobe trimestrial o aprobare de pungi (stome) iarcei de la ORTOPROFIL mi le distribuie lunar cate un pachet . Ma intrebdaca sunt purtator de colostoma PERMANENT de ce ma tot plimba lunar trimetrial , anual pentru abrobari , daca e definitiv, e definitiv si nu sa ma tot plimbe mereu pe drumuri dupa aprobari . Le este frica ca mor si raman pungile la mine , o rusine inpardonabila sa alerg mereusa eau aprobari sa duc taloane de pensie . DACA e DEFINITIV rog sa nu-si mai bata joc de bolnavi , sa mergi sa cauti medici oncologi , unde gasesti nu au contract cu casa de asigurari si trebui sa cautioncolog-chirurg , dar daca ma operam la Viena-TURCEA trebuia sa merg la chirurg sa-mi dea aprobare ! Cand se elimina asemenia ABSURDITATI la noi ? ( daca e mort e mort daca e PERMANENT -PERMANENT sa fie ! ) Va multumesc pentru raspuns !

 2. Mihaela S

  Va rugam faceti ceva pt reaparitia pe piata a medicamentului Rivotril 2mg.
  Nu se gaseste in nici o farmacie din Bucuresti .Este un medicament care da dependenta si nu poaye fi oprit brusc deaoarece da stari severe de sevraj. Nu are inlocuitor. Comercializat de Roche Romania.

 3. Janetta Toanca

  Domnule Ministru

  Subsemnata Toanca Janetta ,domilciliata in Constanta ,Str.Nicolae Titulescu nr.20,

  am in nepot de 3 ani si 8 luni diagnosticat cu autism si vreau sa va aduc la cunostinta

  unele problem cu care se confrunta familiile copiilor diagnosticati cu autism.

  In toate tarile din Europa ,in SUA si in multe tari din lume investigatiile ,terapia ,tratamentul copiilor diagnosticati cu aceste simptome este foarte bine organizat si decontat in totalitate de Sistemul de Asigurari de Sanatate .

  In Romania acesti copii si familiile lor sunt lasati in voia sortii..

  Va multumim pentru preocupare dumneavoastra privin problema medicamentelor .

  Trebui sa ne preocupam cred eu mai mult si de starea de sanatate a copiilor pentru ca ei sunt viitorul Romaniei .

  Zeci de copii sunt diagnosticaţi zilnic la nivel naţional cu autism, definit ca o tulburare severă de dezvoltare, de natura neurobiologică, care poate apărea încă de la naştere

  Conform celor mai recente studii realizate de Centrul pentru Prevenirea si Controlul Maladiilor – Atlanta (S.U.A.), publicat in 2014, la nivel global, 1 din 68 de persoane sunt autiste. La nivel national, în anul 2012 se înregistrau 7.179 de persoane diagnosticate cu autism, potrivit statisticilor Ministerului Sanatatii Publice, însă specialiştii sunt de parere că, în realitate, numărul este chiar de 2-3 ori mai mare.

  La fiecare şapte ore şi jumătate, în România se naşte un copil cu autism. Adică trei pe zi. Ești pregătit să-i primești în lumea ta? Câţiva sunt norocoşi pentru că părinţii le pot plăti terapia şi îi pot încuraja să-şi dezvolte potenţialul. Ajung pianişti, pictori şi pot fi incluşi în învățământul normal.

  In anul 2010 afost elaborata LEGEA Nr. 151 din 12 iulie 2010 privind serviciile specializate integrate de sanatate, educatie si sociale adresate persoanelor cu tulburari din spectrul autist si cu tulburari de sanatate mintala associate.

  Sunt convinsa ca nu stiti ce lupta au dus parintii acestor copii cu autoritatile din Romania ca sa publice aceste norme .

  In anul 2016 au fost publicate Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 151/2010 privind serviciile specializate integrate de sănătate, educaţie şi sociale adresate persoanelor cu tulburări din spectrul autist şi cu tulburări de sănătate mintală asociate din 25.08.2016 ,În vigoare de la 13.10.2016.

  Aceste norme nu rezolva problema copiilor diagnosticati cu autism pentru ca specialistii mentionati in acest act normativ nu exista efectiv si acolo unde exista serviciile lor nu sunt decontate de catre sistemul de asigurari de sanatate , pentru ca ele nu sunt considerate servicii medicale ci servicii conexe actului medical si psihoterapeutii nu pot incheia contract cu Casele de Asigurari de Sanatate .

  Terapia psihologica pentru copii diagnosticati cu autism este vitala pentru acesti copii .Aceasta terapie inlocuieste medicamentele care se iau in alte afectiuni .

  Terapia ABA este o terapie care dezvolta interactiunea sociala. Programele se pot desfasura atat individual (terapeut-copil) cat si in grup (terapeut-mai multi copii, copoil-copii). Spatiul poate fi o sala de clasa sau locul de joaca sau orice alt mediu extern. IN Romania NU EXISTA DECAT 30 DE SPECIALISTI ACREDITATI .

  Numarul de ore recomandate aplicarii terapiei ABA porneste de la 20 de ore/saptamana si ajunge la 40 ore/saptamana, zilnic 4-8 ore timp de 1-3 ani.adecvat procesului de invatare,in situatia in care o ora de terapie costa cel putin 40 de lei .Suma necesara pe zi pentru in parinte este de cel putin 160 de lei la 4 ore de terapie,320 de lei la 8 ore de terapie .Deci pe luna costa 6400 lei .Cate familii din Romania castiga pe luna acesti bani .

  Art. 59.din Normele de aplicare prevede – Fiecare persoană diagnosticată cu TSA şi tulburări de sănătate mintală asociate poate beneficia de servicii de sănătate medicale şi conexe actului medical prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază, în condiţiile Contractului- cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate şi ale normelor sale de aplicare.

  Faptul ca nu avem reglementari clare creaza si premizele pentru cei care ofera servicii psihologice sa incalce legea .

  Faptul ca nu exista ghiduri de practica medicala pentru acest simptom,faptul ca medicul psihiatru care monitorizeaza acesti copii nu colaboreaza cu psihologii pentru schema de terapie ,faptul ca terapie este asigurata de fel de fel de centre care nu sunt autorizate si controlate de nimeni si care fac terapie dupa ureche pe bani multi pe care bietii parinti nu mai stiu de unde sa ii scoata ,in situatia in care un salariu mediu pe luna este in jur de 2400 de lei si aceasta terapie costa in jur de 4500 de lei pe luna ,aceste centre incaseaza bani facand evaziune fiscala ,nimeni nu elibereaza factura si chitanta .

  Toata lumea face experimente pe acesti copii care in Romania nu au nici sansa .Ma intreb de ce nu vrea nimeni sa investigheze aceasta situatie ?S-a format o adevarata mafie pentru aceste terapii ,acesti psihologi profita ca parintii sunt disperati si nu stiu incotroi sa o ia ,caror autoritatati sa se adreseze .Vorbim de drepturile pacientilor ,vorbim de drepturile copiilor cu dizabilitati ,pentru viata distrusa a acestor copii este cineva raspunzator ?

  Eu locuiesc in Los Angeles de 5 ani dar am o fica in Romania care are un baiat de 3 ani si jumatate diagnosticat cu autism si cunosc indeaproape situatia din Romania .

  Aici in SUA tot ce inseamna asistenta medicala si psihologica pentru copii si familiile lor este foarte bine organizat .Totul se deconteaza de catre sistemul de asigurari .

  Va rog mult sa va implicati in rezolvarea acestei probleme care este vitala pentru acesti copii si familiile lor .

  Va anexez in studio privind problema copiilor diagnosticat cu autism in Romania .

  Cu multumiri

  Janetta Toanca

 4. Maria Panait Sinaia

  Dle ministru , eu sunt diagnosticată cu hepatită virală C din 2007 , am făcut testamentul cu interferon dar nu am răspuns la el. Acum am fibroză 3, când și cum aș putea primi noul testament „Interferon free ” ?

 5. Predescu Daniela Liana

  Sora mea a fost diagnosticat cu handicap accentuat cod F31 tulburare afectivă bipolară și a primit buget complementar grad2/ 79lei+ndemnizatie gradul2 (193lei) timp de un an , am venit la comisie pe 2 februarie 2017și i sa respins handicap pe motiv că boala trebuia să fie din copilărie sau adolescență? Cum este posibil așa ceva adică de la 20 ani . Ea a suferit un viol în urma acestui incident boala a stat ascunsă ea sa declanșat în anul2003 fiind internată la spitalul DrAlexandruObregia la dr. Romila Aurel , apoi la spitalul de psihiatrie din Târgoviște am depus la dosar toate acestea acte și ieșiri din spitale cum am făcut și când am depus primul dosar. La comisie sa respins pe aceast motiv că boala trebuia să fie din copilărie sau adolescență. Am făcut contestație, au zis că dosarul vine la București , vă rog frumos să-l analizați Nr. Dosar 103289 D.G.A.S.P.C.DAMBOVITA registratura 02.02/ 2017.

 6. Maria Panait Sinaia

  Bună ziua, domnule ministru, înțeleg că acum pot să primesc tratamentul pt. Hepatită virală C cu fibroză 3 direct prin rețetă de la medicul de specialitate. Așa va fi ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s