Susțin prevenția în sănătate, mă opun însă populismului PNL

Referitor la recentele acuzații total nefondate ale doamnei deputat Lucia Varga privind intenția membrilor biroului Comisiei de Sănătate Publică a Senatului de a bloca legea prevenției inițiată de către PNL, pentru corecta informare a opiniei publice, aș dori să fac următoarele precizări:

  • Așa cum bine se știe, Partidul Social Democrat nu a fost de acord  de la început cu inițiativa legislativă a PNL privind prevenția în sănătate. Personal, încă în luna februarie am spus că nu pot susține o lege care aplică amenzi pacienților și care crește birocrația prin înființarea unei agenții guvernamentale, inventată de PNL probabil pentru a oferi unele sinecuri anumitor persoane. Ca urmare a opoziției PSD și a reacției negative a societății, PNL a și eliminat sancțiunile împotriva populației și a renunțat la înfiinţarea agenţiei naţionale. În schimb, a acordat Guvernului prerogativa de a stabili cadrul organizatoric şi logistic necesar pentru realizarea prevenţiei în sănătate.
  • Proiectul de lege privind prevenţia în sănătate a trecut de Camera Deputaţilor în luna aprilie, prin aprobare tacită, respectiv, în forma iniţiatorilor. În luna septembrie a acestui an, el a fost dezbătut în Comisia de Sănătate Publică din Senat, având un raport de admitere cu amendamente. La propunerea parlamentarilor PNL, pentru a putea a aduce modificări și îmbunătățiri, plenul Senatului a retrimis proiectul de lege la Comisia din care fac și eu parte pentru elaborarea unui raport suplimentar.
  • Ca secretar al Comisiei de Sănătate Publică resping orice acuzație privind intenția vreunui membru al comisiei de a bloca inițiativa legislativă. Pe de altă parte, nu ascund faptul că din punctul de vedere al comisiei proiectul are lacune foarte mari, el fiind realizat într-un mod total neprofesionist.
  • În forma sa actuală, proiectul PNL atribuie Guvernului sarcinile legate de prevenția în sănătate, însă acesta nu are competența și expertiza să gestioneze un astfel de domeniu extrem de complex. Mai mult, se propune ca sumele prevăzute pentru prevenție să fie acoperite din Fondul Unic al Asigurărilor Sociale. Dacă s-ar întâmpla acest lucru, finanțarea sistemului de sănătate ar fi grav afectată. În loc să rezolvăm probleme, adoptând această inițiativă a PNL, am agrava altele, inclusiv prin reducerea finanțării unor domenii strategice precum oncologia și pediatria.
  • În loc să facă acuzații mincinoase la adresa membrilor Comisiei de Sănătate Publică a Senatului, o rog respectuos pe doamna deputat Lucia Varga să susțină această lege a prevenției în sănătate nu doar declarativ, prin discursuri politice, ci și faptic, prin trimiterea la comisie a unor amendamente constructive, menite a îmbunătăți textul inițial. Din păcate, până acum aceste amendamente au lipsit cu desăvârșire. 
  • În încheiere aș dori să subliniez un lucru: în calitate de medic nu sunt și nici nu pot fi împotriva prevenţiei în sănătate sau a unei inițiative legislative care să reglementeze acest aspect. Cred că ar fi și absurd ca cineva să spună sau să creadă așa ceva despre mine. Prevenția este absolut necesară și oportună. România și românii au nevoie de un program național de prevenție bine pus la punct și care să continue cât mai mulţi ani. Nu sunt însă de acord cu populismul și demagogia, nu sunt însă de acord cu maniera politicianistă în care a fost abordat acest subiect de către reprezentanții PNL.
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s