Lărgirea accesului la educație superioară și reforma sistemului de finanțare. Două necesități pentru sistemul universitar românesc

De ziua mondială a educației (5 octombrie) și cu ocazia începutului de an universitar, în plenul Senatului, am vorbit despre necesitatea continuării reformelor din sistemul nostru universitar.

În prezent, România nu reușește să pună în valoare resursele umane disponibile și dacă nu vom produce o schimbare fundamentală vom rămâne cu mult în urma lumii competitive și interconectate. Două aspecte cer atenția noastră urgentă. În primul rând, dimensiunea socială a educației superioare. Acest lucru implică lărgirea accesului la educație superioară a cât mai multor tineri din țara noastră. Este vital ca acest obiectiv să se afle în centrul sistemului nostru educațional. Piața forței de muncă are nevoie din ce în ce mai mult de absolvenți având cunoștințe și competențe oferite de educația superioară și va trebui să investim substanțial în sistemul nostru universitar pentru a ne asigura că nevoile pieței sunt îndeplinite.

Din păcate, subfinanțarea cronică a subminat pur și simplu calitatea sistemului nostru, așadar, majorarea bugetului alocat pentru învățământul superior devine vitală. Înainte însă de a crește fondurile alocate, trebuie să ne aplecăm cu atenție asupra modului în care este asigurată finanțarea sistemului universitar românesc. Din păcate, finanțarea pe student și-a arătat limitele și tocmai de aceea, a sosit timpul să ne gândim la soluții noi și eficiente prin care să putem crește performanța universităților din România. Acesta este al doilea aspect la care aş dori să mă refer astăzi.

Finanțarea publică a învățământului superior trebuie optimizată, în caz contrar nu vom reuși să creștem calitatea programelor de studii oferite și, implicit, nici calitatea absolvenților acestor programe. O posibilă soluție ar putea fi implementarea finanțării pe bază de granturi multianuale, dimensionate pe baza unor standarde de cost specifice domeniilor de studii, a studiilor de licență și master. Totodată, poate fi luat în calcul și aplicarea unei politici naționale de alocare prioritară a granturilor de studii pe domenii, și nu paușal, la nivel de universități.

În contextul intensificării competiției internaționale din domeniul învățământului superior, devin imperios necesare şi întărirea stimulentelor financiare pentru creșterea performanței universităților din România și alocarea pe bază de proiecte a fondului pentru dezvoltare instituțională. Nu în ultimul rând, este nevoie de a elabora și implementa strategii comune de acțiune cu autoritățile locale și județene pentru dezvoltarea universităților de cercetare științifică și a universităților centrate pe educație. Doar printr-un parteneriat real între universități și autorități locale va fi posibilă dezvoltarea lor reciprocă și pe termen lung.

studenti

Mi-am permis să amintesc câteva posibile soluții, fără pretenția de a fi fost exhaustiv. Desigur, se pot identifica și alte măsuri prin care sistemul universitar din România își poate consolida poziția pe drumul performanței și al dezvoltării. Noul parlament ce va fi ales în decembrie și viitorul guvern politic au obligația de a repune educația și sistemul universitar în centrul preocupărilor și acțiunilor.

Nu pot încheia înainte de a face un apel către autoritățile competente ale statului român, către rectorii și cadrele didactice ale universităților, către către toți cei preocupați de viitorul învățământului superior din România. Pentru rezolvarea problemelor sistemului universitar este nevoie de conjugarea tuturor forțelor. Este nevoie de consens și colaborare. Doar împreună vom putea opri declinul universităților și doar prin măsuri curajoase și reforme bine gândite, susținute de către toți, vom putea crește calitatea și performanța universităților noastre.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s