Ministrul tehnocrat al sănătății dezinformează în legătură cu activitatea Comisiei de Sănătate Publică a Senatului

În deschiderea conferinței „2035 – Prima generație fără tutun a României„, domnul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu a făcut astăzi, 8 septembrie 2016, o acuzație extrem de gravă la adresa membrilor Comisiei de Sănătate Publică a Senatului, comisie din care fac și eu parte. Domnia sa, în totală necunoștință de cauză, a afirmat că această Comisie a aprobat amendamente care „permit practic să se fumeze în orice spațiu închis„, ceea ce este un „atentat la sănătatea tuturor cetățenilor”.

vlad-voiculescu-2

Dacă domnul ministru s-ar fi informat corect și ar fi urmărit cu atenție procesul legislativ, ar fi observat că amendamentele la care face referire privind Legea 153/2016 (privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi de modificare a Legii nr.349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun) nu au fost inițiate de Comisia de Sănătate Publică a Senatului, ci de către Comisia economică, industrii şi servicii, condusă de către domnul senator Țapu-Nazare Eugen (PNL). Ar mai fi putut observa că nu există un Raport al Comisiei de Sănătate Publică, ci un Raport comun al celor două comisii, adoptat cu votul majorității membrilor acestora. Mai mult decât atât, în acest Raport comun se precizează în mod explicit (în Anexa 3) că amendamentele în cauză„nu au întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi admise, întrucât Comisia economică, industrii şi servicii a votat pentru adoptarea lor cu 11 voturi pentru iar Comisia de Sănătate Publică a votat împotriva lor cu 11 voturi împotrivă”. Printre aceste amendamente propuse de Comisia economică, industrii şi servicii dar respinse de către Comisia de Sănătate Publică s-a regăsit inclusiv cel care permitea fumătorilor să se ”constituie în asociații sau cluburi de fumători, care pot amenaja spații speciale destinate exclusiv fumatului și activităților asociate fumatului”. Din punctul de vedere al Comisiei de Sănătate Publică, amendamentele Comisiei economice, industrii și servicii depășesc obiectul Legii 153/2016, ele vizând, de fapt, modificarea Legii 15/2016, lege care interzice fumatul în spațiile publice închise.

A acuza pe nedrept membrii Comisiei de Sănătate Publică din Senat sau a lăsa să se înțeleagă despre aceștia că ar atenta la sănătatea românilor nu doar că este incorect, dar și nedemn pentru un ministru al Guvernului României. Este inacceptabil ca un ministru să lanseze minciuni și acuzații nefondate la adresa membrilor Parlamentului. Totodată, este total lipsit de profesionalism ca un ministru să facă declarații fără să cunoască procedurile legislative și fără să se fi documentat în detaliu asupra unor probleme importante. Îmi exprim speranța că domnul ministru Vlad Voiculescu își va revizui atitudinea și își va prezenta scuzele pentru declarațiile nefondate de astăzi. În numele colegilor mei din comisie, aș dori să îl invit pe această cale să-și exercite nu dreptul, ci obligația legală de a participa personal și nu prin reprezentanți la ședințele Comisiei de Sănătate Publică. Pentru corecta informare a opiniei publice, trebuie menționat că, de când a fost numit ministru, spre deosebire de predecesorii săi, domnul Vlad Voiculescu nu a participat la nicio ședință a Comisiei de Sănătate Publică a Senatului, ceea ce spune foarte multe despre atitudinea pe care domnia sa o manifestă atât față de membri acestei comisii, cât și față de instituția Parlamentului, în general.

În ceea ce privește parcursul din Parlament al Legii 153/2016, aflată în dezbaterea Camerei Deputaților, am încredere că se va lua o decizie corectă și în interesul sănătății publice din România, astfel încât, prevederile bune privind interzicerea fumatului în spațiile publice închise să se păstreze și pe viitor. Personal, rămân un susținător dedicat și activ al acestei cauze și al acestor măsuri care vin să protejeze sănătatea românilor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s