Interpelare privind numărul de medici din România și standardele de cost

Recent, ministrul sănătății, domnul Vlad Voiculescu a făcut mai multe declarații care au stârnit reacții negative din partea cadrelor medicale.

În primul rând, a transmis presei că ”în acest moment, din punct de vedere al centralizării informațiilor, nu există o statistică oficială unitară a numărului de medici care practică în România”. Pentru cadrele medicale și toți cei implicați în sistemul de sănătate din România, această afirmație a fost cel puțin surprinzătoare, mai ales că există statistici oficiale cât se poate de clare care indică cu precizie numărul medicilor care lucrează astăzi în România.

Conform datelor de la Colegiul Medicilor din România (CMR), organizaţia profesională care asigură informații complete și autorizate privind resursa umană din sistemul medical autohton, la ora actuală, în România, profesează 51.422 de medici. Această cifră reiese din documentele depuse la Colegiile județene, care atestă că medicii înscriși pe liste au plătit cotizația anuală, au drept de practică și au dovada educației medicale.

Într-o altă declarație de presă, ministrul sănătății a afirmat vizavi de costurile serviciilor medicale prestate de furnizori (spitale) pentru pacienți, că acestea „de foarte multe ori nu sunt fundamentate pe baze reale” și că ”decontările serviciilor din Fondul de Asigurări de Sănătate de multe ori nu acoperă costul real al serviciului respectiv”.

Având în vedere gravitatea acestor declarații, am adresat o interpelare către Ministerul Sănătății în care am cerut ministrului Voiculescu să îmi comunice măsurile pe care le va lua pentru a îmbunătăți cât mai repede mecanismele de calcul existente, precum și metodele și tehnicile de colectare a datelor ce vor fi folosite atât pentru elaborarea unor standarde de cost fundamentate ”real”, cât și pentru construirea de politici de sănătate ”bazate pe dovezi, nu pe interese de moment”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s