Lipsa de predictibilitate afectează grav sănătatea sistemului politic românesc

În ședința de astăzi, 4 mai 2016, am susținut următoarea declarație politică.

”Suntem doar cu două zile înaintea debutului campaniei electorale pentru alegerea autoritățile publice locale, iar țara noastră se confruntă cu o situație fără precedent: nu știm nici la această oră modalitatea prin care vor fi alese aceste autorități. Curtea Constituțională se va pronunța abia astăzi dacă aceste alegeri se vor organiza într-un singur tur sau dacă vor fi două tururi de scrutin.

În ce altă țară civilizată credeți că se mai poate întâmpla așa ceva? Unde în Europa credeți că mai există o astfel de stare de incertitudine care, la noi ajunge deja o stare cronică?! Pentru o democrație funcțională, această instabilitate și lipsă de predictibilitate sunt inacceptabile. Ele vin să erodeze temeliile democratice ale sistemului nostru politic.

Legat de problema de fond, numărul tururilor de scrutin pentru alegerea primarilor, din punctul meu de vedere, este o temă falsă care a fost lansată de PNL doar din dorința de a mai câștiga câteva puncte electorale. Pentru că nu este în stare să prezinte o alternativă credibilă și candidați care să vină cu soluții eficiente la problemele românilor, PNL încearcă să folosească electoral o temă de altfel serioasă și legitimă. Nu cred însă că românii se vor lăsa așa ușor păcăliți, mai ales că, în alegerile pentru primarii localităților, prea puțin contează sigla partidului, cât mai ales calitățile personale ale candidaților. Așa că în loc să se preocupe de astfel de aspecte formale, PNL ar trebui să-și selecteze mai bine candidații. Totodată, îmi exprim convingerea că, indiferent de verdictul de astăzi al Curții Constituționale, PSD va câștiga alegerile locale din iunie!

alegeri

(sursa foto: AEP)

Pe de altă parte, ne mai despart șase luni până la alegerile parlamentare și, din păcate, nici în cazul acestora situația nu se prezintă mai bine. Nu știm după ce reguli vor fi ele organizate, care va fi numărul exact de parlamentari sau prin ce sistem vor fi aceștia aleși, etc. Iată, așadar, Parlamentul și Guvernul României mai transmit încă un semnal cât se poate de prost atât românilor, cât și partenerilor noștri europeni și euro-atlantici. Transmitem nu doar că suntem dezorganizați, dar și că suntem incapabili să stabilim un consens minimal într-o problemă ce vizează regulile jocului democratic.”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s