Despre abaterile de la normele de etică profesională și științifică

Universitatea din Oradea are un personal didactic și de cercetare de o foarte înaltă ținută profesională și morală în care, în calitate de profesor, de decan și de candidat la funcția de rector, am totală încredere și de care sunt mândru. Pe baza cazuisticii pe care o am la dispoziție (din păcate, numai din cele relatate de presă, căci alte informații nu mi-au fost aduse la cunoștință până în prezent, chiar dacă sunt decan) sunt convins că incidența abaterilor de la normele de integritate academică este rarisimă în universitatea noastră.

Nu cred că are rost să mai subliniez că o vânătoare de plagiatori ar fi nepotrivită, cu atât mai mult cu cât nu ar face bine nici climatului din universitate și nici reputației acesteia. Dincolo de rezoluțiile forurilor legal îndreptățite să judece și să sancționeze eventualele abateri de la normele de etică profesională și științifică, consider că fiecare caz trebuie tratat individual, în funcție de normele specifice domeniului și de gravitatea sa, luând în calcul efectele în planul unui mediu intelectual și profesional onest și performant.

etics


Vă reamintesc însă că respectarea și protejarea standardelor de integritate academică este una dintre țintele înscrise în Programul de Management Universitar propus de mine ca viitor rector al Universității din Oradea. În calitate de rector nu voi ezita să iau toate măsurile necesare pentru ca abaterile de la normele de etică profesională și științifică să fie investigate și sancționate corect și transparent, în conformitate cu legislația în vigoare, însă mai important consider că este faptul că voi lua toate măsurile necesare pentru a preveni astfel de abateri. O primă măsură pe care o am în vedere este asigurarea urgentă a unui soft anti-plagiat performant și profesional la care să aibă acces întreaga comunitate academică.
Vă rog să fiți încrezători în hotărârea mea de a acționa pentru sporirea prestigiului Universității din Oradea și a capacității acesteia de a-și îndeplini misiunea de contribuitor important la dezvoltarea municipiului, județului și regiunii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s