Românii așteaptă răspunsuri clare și soluții imediate în cazul copiilor cu sindrom hemolitic-uremic

Suntem aproape la o lună de zile de la începutul crizei bebeluşilor diagnosticaţi cu sindromul hemolitic-uremic din judeţul Argeş, iar autorităţile statului român încă nu au reuşit să facă lumină în acest caz.

Ce am remarcat cu toţii până acum?

În primul rând, am remarcat bâlbâielile autorităţilor care în loc să lămurească situaţia au reuşit să creeze și mai multă confuzie și panică. Am remarcat miniștri tehnocrați care nu reușesc să comunice eficient sau care acționează total neprofesionist. Miniștrii care se grăbesc să arunce vina în curtea unei firme de lactate pentru ca mai apoi să recunoască că produsele respective nu au nicio legătură cu îmbolnăvirea copiilor, aspect confirmat inclusiv de analizele Institutului Cantacuzino. Am remarcat manageri de instituții locale care nu vor să își asume responsabilitatea (pentru moartea a trei bebeluşi şi îmbolnăvirea altor zeci de copii) și care încearcă să-i scoată pe alții țapi ispășitori.

doctor_copil_18949700

În urmă cu o lună de zile eram încrezător că toți cei implicați în gestionarea acestui caz au înțeles că oamenii vor certitudini și nu justificări sau fugă de responsabilitate și că vor acționa pe cale de consecință. În lumina ultimelor evoluții și declarații, constat că am sperat degeaba.

Cazul bebelușilor din Argeș devine unul emblematic pentru funcționarea defectuoasă a întregului nostru sistem administrativ. Devine un caz reprezentativ pentru incapacitatea acestuia de a face față situațiilor de criză. Din păcate, este un caz prost gestionat care erodează grav temelia încrederii de care se bucură spitalele și cadrele medicale din România. Totodată afectează grav credibilitatea Guvernului şi a autorităţilor implicate.

Aș vrea să închei pe un ton optimist, însă, din păcate atunci când autoritățile statului nu sunt în stare să ofere niște răspunsuri simple la o problemă atât gravă nu prea mai este loc de optimism. Înseamnă că românii, pe bună dreptate, trebuie să se îndoiască de capacitatea autorităților și a Guvernului de lua decizii și de a gestiona problemele cu care ei se confruntă. Mă întreb şi eu, la fel ca dumneavoastră, ce mai poate fi de făcut?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s