Despre problema termoficării din Oradea

Trăiesc împreună cu familia în municipiul Oradea şi, la fel precum toţi locuitorii acestui oraş, aici este locul unde mă bucur de lucrurile bune care încep să apară, la fel cum, tot aici mă mâhnesc atunci când autorităţile nu sunt capabile să gestioneze o problemă în interesul oamenilor. Şi, din păcate, în ultima perioadă s-au înmulţit motivele de supărare, mai ales atunci când ne referim la asigurarea unor utilităţi de bază precum căldura din case sau apa caldă. Sau mai bine zis absenţa acestora.

Ştiu că există foarte mulţi orădeni nemulţumiţi de modul în care municipalitatea şi societăţile din subordine, SC Electrocentrale (producătorul de energie termică) şi S.C. Termoficare (operatorul local care gestionează rețeaua de transport și distribuție a energiei termice din municipiul Oradea) îşi desfăşoară activitatea şi înţeleg să respecte contractele comerciale încheiate cu orădenii.

Pe lângă poluarea continuă a CET-ului care afectează sănătatea orădenilor de ani de zile (municipalitatea a considerat că nu trebuie să investească în filtre, însă punerea în funcţiune a noului cazan pe gaz întârzie să se producă), nemulțumirile sunt legate de faptul că, în plină iarnă, există numeroase întreruperi ale furnizării agentului termic, ceea ce afectează calitatea vieții locuitorilor din oraș. Mai mult decât atât, sistemul care ar trebui să asigure căldură și apă caldă nu funcționează la parametrii normali ceea ce face ca în foarte multe apartamente racordate la sistemul centralizat să fie mai frig ca de obicei, iar apa să se încălzească abia după ce este lăsată să curgă zeci de minute. De ani de zile, societatea îi ţine pe orădeni în duşuri reci la preţ de apă caldă pentru că instalaţiile de recirculare a apei care leagă punctele termice de intrările în blocuri au fost lăsate în paragină, iar apa se răceşte aşteptând pe conducte primul consumator care să dea drumul la robinet.

Un alt motiv întemeiat de nemulțumire are la bază efectuarea de lucrări la rețeaua de distribuție în sezonul rece, lucrări ce trebuiau efectuate pe  perioada verii, când nu produceau același nivel de discomfort în casele orădenilor. La toate aceste probleme, se mai adaugă și problema legată de lipsa stocului necesar de combustibil solid, una dintre explicațiile pentru care agentul termic nu este furnizat la parametrii normali în casele orădenilor.

Nu mi se pare normal ca orădenii să nu beneficieze de servicii conform prevederilor contractuale, în schimb să plătească prețul integral și să fie taxați ca și cum nu ar fi nicio problemă. La fel de anormal mi se pare şi faptul ca printr-o hotărâre a Consiliului Local, consumatorii să fie ţinuţi captivi ai unui sistem care pe lângă faptul că este total ineficient energetic, implică şi costuri foarte mari pentru orădeni.

frig

Recent, societatea de termoficare a recunoscut într-un comunicat oficial că serviciile oferite în ultima perioadă nu s-au ridicat la standardele la care clienții ar avea dreptul. După publicarea acestui anunț problemele au continuat dar societatea nu a făcut nimic pentru ”identificarea soluțiilor optime din punct de vedere cost/calitate”, așa cum a promis.

Având în vedere toate aceste motive ce cauzează disconfortul orădenilor, am adresat săptămâna aceasta o interpelare către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor în care am solicitat efectuarea unor verificări riguroase privind activitatea SC Termoficare SA Oradea în sensul respectării contractului încheiat de această societate cu beneficiarii serviciilor și dispunerea tuturor măsurile legale care se impun.

Un gând despre “Despre problema termoficării din Oradea

  1. lidia ursut

    As dori sa stiu si eu cine plateste ptr disconfortul creat din lipsa de caldura si apa calda, cind noi daca intirziem cu plata facturilor si cu o zi numai si platim penalizari ptr intirziere ,oare acesti tov platesc ptr greselile lor ?????

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s