Inițiativă legislativă privind reglementarea statutului personalului profesionist operativ de intervenţie din cadrul Serviciilor de Ambulanţă

În numele mai multor senatori și deputați și cu susținerea colegilor din Bihor, pe 22 decembrie 2015, am depus la Senat proiectul de lege care reglementează statutul personalului profesionist operativ de intervenţie din cadrul Serviciilor de Ambulanţă Judeţene şi al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

Serviciile de Ambulanţă Judeţene şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov sunt unităţi strategice de interes naţional, fiind parte importantă şi rol de bază în Sistemului naţional de servicii medicale de urgenţă şi prim ajutor calificat în baza Legii 95/2006 Titlu IV, unităţi care asigură asistenţa medicală de urgenţă publică integrată, împreună cu structurile de profil din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale prin Direcţia pentru apel unic de urgenţă 112.

Asistenţa medicală de urgenţă reprezintă ansamblul de măsuri diagnostice şi terapeutice întreprinse de către personalul profesionist operativ de intervenţie, şi este acordată la diferite niveluri, de către medici, asistenţi medicali, ambulantieri/şoferi autosanitată şi operatori registratori de urgenta, cu diferite grade de pregătire. Serviciile de Ambulanţă Judeţene, respectiv Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov sunt unităţile sanitare publice de importanţă strategică, cu personalitate juridică, finanţate integral din bugetul de stat, în subordonarea directă a Ministerului Sănătăţii prin Compartimentul de Medicină de Urgenţă.

În Monitorul Oficial nr. 88 din 4 februarie 2014 a fost publicată O.U.G. nr. 1 privind unele măsuri în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă. Astfel, a fost constituit Departamentul pentru situaţii de urgenţă, in cadrul MAI, cu atribuţii de coordonare şi control, la nivel naţional, a activităţilor de prevenire şi gestionare a situaţiilor de urgenţă inclusiv primul ajutor calificat şi asistenţa medicală de urgenţă în prespital. Departamentul coordonează operaţional Serviciile de Ambulanţă Judeţene, respectiv Bucureşti-Ilfov incadrând activitatea acestor unitati sanitare publice în categoria celor de importanţă strategică.

Având în vedere rolul major al activităţii acestei categorii de personal profesionist de intervenţie, se impunea elaborare şi legiferarea unui statut.

DOC-page-001

Proiectul de statut conţine noile principii, termeni şi idei apărute ca urmare a integrării serviciilor de ambulanţă în Sistemul naţional strategic de urgenţă, sistem în care a apărut personalul paramedical (pompier fără pregătire medicală). Proiectul de statut are drept scop eliminarea discriminării şi asimilarea unor drepturi dobândite de personalul operativ militar din cadrul M.A.I., ce îndeplinesc atribuţii de urgenţă şi intervine alături de personalul profesionist operativ de intervenţie din Serviciile de Ambulanţă Judeţene şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

Proiectul nostru recunoaşte şi asigură păstrarea personalului profesionist operativ de intervenţie cu studii superioare şi studii medii care activează în Serviciile de ambulanţă Judeţene şi în Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov.

Promovarea unei asemenea măsuri legislative era necesară pentru a prevedea modalitatea de stabilire a condiţiilor de asimilare nediscriminatorie a personalului profesionist operativ de intervenţie din cadrul Serviciilor de Ambulanţă Judeţene şi al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov şi de statuare a regimului muncii în condiţii deosebite şi speciale.

Prin limitarea şi restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi ale personalului profesionist operativ de intervenţie din cadrul Serviciilor de Ambulanţă Judeţene și Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov se crează premiza acoperirii legale a acestora prin statuarea unor drepturi compensatorii de muncă şi de pensionare, similare categoriilor de personal din cadrul celorlalte ministere parte a sistemului sus-mentionat.

Având în vedere necesitatea furnizării de servicii medicale de urgenţă în concordanţă cu nevoile reale ale comunităţii şi implicarea nemijlocită a personalului profesionist operativ de intervenţie din cadrul Serviciilor de Ambulanţă Judeţene şi al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov în cadrul Sistemului National strategic de ugenţă, consider se impune adoptarea acestui act normativ.

Schimbările preconizate de actul normativ vizează:

1. reglementarea şi definirea prin statut a personalului profesionist operativ de intervenţie din cadrul Serviciilor de Ambulanţă Judeţene şi al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, ca personal profesionist calificat, cu responsabilităţi malpraxis şi care răspunde disciplinar, civil şi penal pentru modul în care îşi execută atribuţiile de serviciu;

2. stabilirea obligațiilor precum şi a drepturilor personalului profesionist operativ de intervenţie din cadrul Serviciilor de Ambulanţă Judeţene şi al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, personal care îşi desfăşoară activitatea în condiţii deosebit de periculoase, urmând ca prin acestă lege, personalul profesionist operativ de intervenţie să dobândească un STATUT special;

3. restrângerea exerciţiului unor drepturi şi libertăţi ale personalului profesionist operativ de intervenţie din cadrul Serviciilor de Ambulanţă Judeţene şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov;

4. stabilirea modalitaţilor de participare directă şi activă a personalului profesionist operativ de intervenţie din cadrul Serviciilor de Ambulanţă Judeţene şi al Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov în caz de instituire a PLANULUI ROŞU, a stării de urgenţă, a stării de asediu ori în caz de mobilizare şi de război;

5. stabilirea modalităţilor de selecţionare, pregătire, încadrare şi încetare a relaţiilor de munca ale personalului profesionist operativ de intervenţie din cadrul Serviciilor de Ambulanţă Judeţene şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov;

6. stabilirea măsurilor compensatorii acordate personalului profesionist operativ de intervenţie din cadrul Serviciilor de Ambulanţă Judeţene si Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov în caz de deces sau incapacitate definitivă de muncă.

Lasă un comentariu