Adoptarea de urgență a modificărilor la Legea nr. 349/2002 privind prevenirea și combaterea efectelor produselor din tutun

Scrisoare deschisă adresată conducerii Camerei Deputaților

În atenția: domnului Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților

                domnului Florin Buicu, președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților

Stimate domnule președinte,

Efectele nocive asupra sănătății ale consumului de tutun sunt de necontestat atât la nivelul fumătorilor activi, cât și a celor pasivi. În ciuda acestor probleme, țara noastră nu a reușit nici până la această oră, din păcate, să își alinieze legislația la cea existentă în majoritatea țărilor europene în ceea ce privește interzicerea fumatului în spaţiile publice. Conform statisticilor realizate la nivel european (Eurobarometrul 2012), românii au cea mai mare expunere la fumul de tutun dintre toţi europenii. Actuala reglementare a fumatului în spaţiile publice închise nu protejează cetăţenii şi angajaţii de efectele toxice ale fumului rezultat din arderea produselor din tutun: „soluţia” acceptării unor spaţii pentru fumat în interiorul clădirilor nu a funcţionat în România, aşa cum nu a funcţionat în nicio altă ţară, expunerea angajaţilor şi a clienţilor rămânând în continuare foarte mare.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun a fost adoptată încă din luna martie a acestui an de către Senatul României, însă, de atunci, ea a rămas blocată la nivelul Camerei Deputaților.

Mă adresez dumneavoastră, astăzi, pe cale de consecință, pentru a vă cere sprijinul pentru deblocarea situației. Vă rog să puneți, de urgență, inițiativa legislativă pe agenda Comisiei pentru Sănătate și Familie, totodată, să o supuneți, tot în regim de urgență, votului plenului Camerei pe care o conduceți.

no-smoking

Sunt convins că veți susțineți alături de mine amendamentele propuse de colegii noștri deputați (L627/2014, PL-x 287/2015), mai ales că ele au în vedere creşterea protecţiei populaţiei faţă de efectele nocive ale fumului de tutun: se interzice complet fumatul în toate spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă şi în spaţiile destinate prin excelenţă copiilor şi adolescenţilor. De asemenea, se introduc definiţii clare ale spaţiilor în care urmează a fi interzis fumatul în conformitate cu prevederile Ghidului de implementare a articolului 8 din Convenţia Cadru pentru Controlul Tutunului privind protecţia faţă expunerea la fumul de tutun, şi în acord cu Legea 319/ 2006 privind protecţia şi securitatea muncii. O atenţie specială este acordată spaţiilor în care copiii îşi petrec timpul liber, indiferent dacă spaţiile sunt în aer liber sau închise, pentru a-i proteja atât de efectul toxic al fumului de tutun cât şi de posibila asociere a comportamentului de fumător al adulţilor cu activităţi recreative.

În contextul actual, cu gândul la viitorul și sănătatea generațiilor tinere din România, consider că oportunitatea interzicerii complete a fumatului în spațiile publice devine și mai evidentă. Modificarea Legii nr. 349/2002 este un demers așteptat de foarte mult timp, de către foarte mulți români, și tocmai de aceea am încredere că veți acționa cu celeritate. Sunt optimist că printr-o mobilizare exemplară, în această săptămână, propunerea legislativă poate primi votul favorabil al Camerei Deputaților. Mă bazez în acest sens pe sprijinul dumneavoastră și al colegilor deputați.

Vă mulțumesc pentru colaborare!

Cu stimă,

Florian Bodog, senator PSD

09.11.2015

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s