Despre dependenţa de jocurile de noroc ca problemă socială

În declarația politică de săptămâna aceasta am abordat o problemă cu care se confruntă tot mai multe persoane din jurul nostru. Mă refer la dependența de jocurile de noroc, o afecțiune cronică ce afectează sever nu doar viața jucătorilor, ci și cea a apropiaților și familiilor acestora.

Jocurile mecanice sunt foarte apreciate de români, ele ajungând astăzi la un număr de 72.000 de aparate. Şi numărul de săli de jocuri de noroc a explodat în marile oraşe, reclamele cu neon fiind un magnet pentru tineri și nu numai. Din ce în ce mai mulți români ajung să aibă astfel de preocupări, iar pentru foarte mulți a spune stop este foarte de greu, ajungând să manifeste diverse forme de dependență.   

Sunt persoane care sunt dependente de acele aparate numite păcănele, sunt cei care joacă la pariuri sportive sau la ruleta electronică, dar indiferent de forma în care joacă, vorbim de o dependență, iar efectele negative ale acesteia sunt numeroase.

Publicul larg a început, în ultimul timp, să perceapă dependența de jocuri de noroc ca pe o problemă reală tocmai din cauza multiplelor efecte negative pe care le generează la nivelul comunității. Pentru că dependența de jocuri de noroc aduce cu ea probleme sociale și materiale grave: persoanele se ascund, se chinuie să facă rost de bani, fac datorii, își pierd locul de muncă, renunță la responsabilitățile casnice, nu-și mai îndeplinesc rolurile pe care le au, apare izolarea, retragerea din mediul real, etc. Dependența afectează treptat familia, prietenii, colegii de muncă, vecinii, comunitatea și, oricât de bine intenționați ar fi aceștia, nu-l pot ajuta pe cel dependent fără a apela la ajutorul specialiștilor în domeniu.

Conform psihoterapeuților, în pofida conștientizării efectelor negative pe care dependența de jocurile de noroc o are asupra persoanei și a celor din jur, cei dependenți nu au capacitatea de a rezista impulsului de a juca. Tratamentul dependenței începe cu recunoașterea și acceptarea acestei probleme și cu dorința de a o depăși. Însă de aici și până la vindecarea totală este un drum foarte lung și anevoios. Menținerea abstinenței și redobândirea controlului sunt dificil de realizat, mai ales că tentațiile sunt la fiecare pas.

dependenta

Mesajul pe care trebuie să îl înțelegem și pe care vreau și eu să-l transmit astăzi, de aici, este că dependența este o boală cronică ce poate fi însă tratată numai cu ajutorul specialiștilor!  Această problemă, aparent banală la prima vedere, nu trebuie ignorată și ea trebuie să ne preocupe pe toți, mai ales că fenomenul practicării jocurilor de noroc a explodat în ultima perioadă în țara noastră. Iar acest lucru nu poate decât să ne îngrijoreze. E nevoie să fim atenți la această problemă, să o observăm cu atenție și să o ținem sub control, în caz contrar riscăm ca ea să devină o problemă socială.

E nevoie de o legislație mai strictă în ceea ce privește sălile de noroc, și dincolo de avantajele financiare, inclusiv în ceea ce privește încasările la buget, ceea ce trebuie să primezeze este sănătatea fizică și mentală a românilor. Nu ne ajută cu nimic dacă acoperim deficitul bugetar din încasările suplimentare din jocurile de noroc, dar vom avea un număr foarte mare de persoane afectate de dependență.  E nevoie să ne gândim cum putem să îi ajutăm pe cei care ajung să aibă o problemă cauzată de jocurile de noroc. Inclusiv la nivelul instituțiilor statului ar trebui să facem primii pași pentru o înțelegere mai bună a fenomenului și pentru elaborarea instrumentelor potrivite pentru a lupta cu acest tip de boală.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s