Eforturile pentru reducerea abandonului școlar trebuie să se intensifice

România are una dintre cele mai mari rate de abandon şcolar din Europa, cu aproape 20% dintre elevi care renunţă la şcoală înainte de finalizarea învăţământului obligatoriu de 10 clase. Cele mai mari riscuri de abandon, dar și repetenție le au copiii de la sate, riscuri care sunt și cu 40% mai mari decât în cazul tinerilor de la oraș. Țara noastră și-a asumat o țintă de reducere a fenomenului de părăsire timpurie a sistemului de educație la 11,3% până în anul 2020. Pornind de la această problemă, săptămâna aceasta am susținut o declarație politică în plenul Senatului.

Susținerea unor politici educaționale coerente și a unor programe pentru prevenirea abandonului școlar, dublate de măsuri de susținere de continuare a studiilor după clasa a VIII-a în cazul copiilor cu oportunități reduse, pot conduce în mod direct la diminuarea fenomenului de părăsire timpurie a sistemului de educație. Toate aceste măsurile trebuie să vizeze și creșterea calității actului educațional. De asemenea, sistemul nostru de educație trebuie să clarifice cât mai repede rolul și statutul învățământului profesional și tehnic și să promoveze mecanisme și instrumente mai clare de adaptare a rețelei și ofertei școlare la realitățile pieței muncii.

abandon scolar

Trebuie să recunoaștem la modul foarte cinstit că la ora actuală există o prăpastie foarte mare între ceea ce oferă şcoala şi ceea ce solicită piaţa muncii. Elevii nu mai învaţă o meserie, învaţă în schimb integrale, fizică cuantică sau teorie literară, pe un curriculum depășit, astfel că nu e de mirare că după terminarea şcolii, ei devin şomeri. Sistemul educațional românesc nu reușește să le ofere absolvenților şansa de a ocupa un loc de muncă bine plătit. Şi atunci, drumul străinătăţii pare singura soluţie pentru foarte mulți dintre tinerii valoroși ai României.

Din punctul meu de vedere, problema abandonului școlar este strâns corelată cu accesul pe piața muncii. Prevenirea abandonului şcolar şi dezvoltarea competenţelor esenţiale ale adolescenţilor pentru dezvoltarea carierei trebuie să constituie, așadar, priorități ale viitoarelor politici educaționale din țara noastră. Forţa de muncă bine calificată şi mai productivă este un element critic pentru a susţine creşterea economică în viitor.

Elevii și absolvenții de calitate sunt o condiție obligatorie fără de care nu vom putea avea o piaţă a muncii de calitate, și nici o economie locală sau națională suficient de competitive, atractive și cu productivitate mare. Implicit, nici nivelul de trai şi nici veniturile românilor nu vor putea crește așa cum ne dorim cu toții. Tocmai de aceea, eforturile pentru reducerea abandonului școlar trebuie să se intensifice și să se dezvolte intervenții susținute la toate nivelurile de învățământ.

2 gânduri despre “Eforturile pentru reducerea abandonului școlar trebuie să se intensifice

  1. Harangus Violeta

    Dezvoltarea învățământului profesional și tehnic, reinfintarea atelierelor scoala si practica in intreprinderi mai poate diminua abandonul scolar. Cu cat mai repede cu atat mai bine, mai ales acum cand avem o majoritate parlamentara care sprijina aceste masuri.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s