Rezultatele economice ale guvernării PSD pot fi simţite în buzunarele românilor

În declaraţia mea politică de săptămâna aceasta am dorit să remarc rezultatele economice ale guvernării PSD. Vreau să subliniez că aceste rezultate nu sunt doar pe hârtie, ci ele încep deja să fie simţite şi în buzunarele românilor.

În ciuda pesimismului pronunţat al partidelor din Opoziţie care, din motive politicianiste, refuză să vadă lucrurile bune, guvernarea PSD reuşeşte să producă efecte pozitive în economia românească. Creşterea economică din ultimii trei ani este una sănătoasă şi cu efect direct asupra nivelului de trai al românilor. Măsurile adoptate încep să producă efecte, iar exemplele în acest sens sunt din ce în ce mai numeroase.

Pe 1 iunie, a intrat în vigoare scă­derea TVA la alimente de la 24% la 9%, ceea ce va produce, pe de o parte, scăderea prețurilor, pe de altă, majorarea consumului. Banii astfel economisiți se vo îndrepta către alte sectoare ale economiei, spre achiziţionarea de îmbrăcăminte, electrocasnice, achiziţii de maşini, etc. Este o măsură așteptată demult de către români și care vine să repare o decizie de ”dreapta”.

O altă măsură pozitivă pentru mersul economiei este și reducerea CAS cu cinci puncte procentuale la angajator. Această inițiativă a Guvernului PSD le permite astăzi firmelor să facă angajări şi să creeze noi locuri de muncă. Și dacă vorbim despre locuri de muncă, nu trebuie să uităm că în cei trei ani de guvernare social-democrată, s-au creat 231.000 de noi locuri de muncă, nu doar parțiale, ci stabile! Cu peste 4,5 milioane de salariaţi, am atins din nou nivelul pre-austeritate (2009), iar rata șomajului a scăzut la un minim de 6,5%. Pe lângă reducerea TVA și a CAS, scutirea de impozit pe profitul reinvestit și schemele de ajutor de stat și din fonduri europene vor dinamiza şi mai mult piața muncii.

crestere economica

Vreau să vă aduc aminte că sub guvernarea PSD, am reuşit să reîntregim salariile şi am indexat anual toate pensiile. Următoarea măsură de impact va fi creşterea salariului minim la 1050 lei, începând de luna viitoare. În total, în doar trei ani, actualul Guvern a crescut salariul minim cu 50%, urmând ca de la 1 ianuarie 2016, acesta să fie de 1200 de lei, exact aşa cum am promis în programul de guvernare cu care am câştigat alegerile în 2012.

Sunt realități economice pe care nimeni nu le poate contesta și sunt măsuri care arată că există o viziune economică ce produce efecte benefice imediate. Datele statistice pentru primul trimestru al anului 2015 arată că economia a avut un plus de 4,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Construcţiile, în special pe zona rezidenţială au reușit să intre pe plus, iar industria IT a accelerat puternic, investiţiile din acest domeniu mărind cererea de forţă de muncă şi, implicit, salariile oferite.

Recent, Comisia Națională de Prognoză a revizuit în sus prognoza privind creșterea economică a României în 2015 și 2016, la 3,3% și, respectiv 3,4%. Această previziune este în acord și cu estimările partenerilor noștri financiari. Fondul Monetar Internațional a revizuit şi el în creștere, la 2,7% estimările referitoare la avansul Produsului Intern Brut al României în acest an. La începutul lunii mai, şi Comisia Europeană și-a îmbunătățit estimările privind creșterea economică a României în 2015 până la 2,8%, față de avansul de 2,7% pe care îl preconiza în luna februarie. De asemenea, Banca Mondială se așteaptă ca economia României să înregistreze o creștere a Produsului Intern Brut de peste 2,4% în 2015, grație cererii solide a consumatorilor, revenirii treptate a investițiilor și creșterii exporturilor.

Iată, sunt doar câteva semnale care arată că economia României a reușit să intre pe o direcţie bună. Nu trebuie însă să ne oprim aici! Măsurile de stimulare a creşterii economice trebui să continue, iar statul va trebui să fie mai eficient și să investească şi mai mult în infrastructură. Nu în ultimul rând, Guvernul trebuie să se asigure că măsurile de relaxare fiscală și de stimulare a consumului vor continua în paralel cu creşterea constantă a veniturilor populaţiei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s