Întrebare privind situația cererilor unice de plată de la APIA

În întrebarea parlamentară de săptămâna aceasta am abordat o problemă ce afectează viața a mii și zeci de mii de fermieri din Bihor și România.

Procesul preluării cererilor unice de plată de la potenţialii beneficiari ai schemelor de plată ce se derulează prin APIA (fermierii din sectorul vegetal şi zootehnic) este într-o întârziere care poate afecta finalizarea în bune condiții a Campaniei din 2015.

La nivel național, la data de 15 mai 2015, doar 26,10% dintre cereri au fost preluate de către agențiile județene și locale ale APIA, în condițiile în care termenul limită până la care fermierii se pot adresa APIA este de 16 iunie 2015.

fermieri

Specialiștii din domeniul agricol au identificat mai multe cauze care au făcut să se ajungă la situația actuală:

  • în teritoriu, au fost lansate zvonuri mincinoase cum că, neîntăbularea terenurilor până în 2018 va duce la returnarea banilor primiți de fermieri din 2007 până în prezent, motiv pentru care mulți fermieri nu mai doresc să depună cereri;

  • aplicația APIA nici acum nu permite preluarea tuturor cererilor; pentru sectorul vegetal pot fi preluați toți fermierii, pentru sectorul zootehnic însă doar cei care au maximum 9 capete bovine;

  • agențiile APIA încă nu pot prelua cereri pentru pășunile permanente aflate în administrarea unităților administrativ-teritoriale, asociațiilor crescătorilor de animale și a asociațiilor de proprietari, în acest sens fiind așteptată o nouă modificare a Ordinului MADR 619/2015 pentru a putea implementa Legea 104/2015;

  • există o evidentă neimplicare a conducerilor unităților administrativ-teritoriale în sprijinirea reală a fermierilor pentru ca aceștia să poată depune la data planificării cererile unice de plată.

Dacă se va menține actualul trend, există riscul nepreluării tuturor cererilor unice de plată, ceea ce va stârni nemulțumirea unui număr considerabil de fermieri ale căror interese patrimoniale vor fi afectate. Doar la nivelul județului Bihor, conform estimărilor, există posibilitatea ca peste 5.600 de cereri să nu poată fi preluate până la termenul limită.

Având în vedere această problemă, am solicitat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale să îmi comunice ce măsuri are în vedere pentru acelerarea procesului de preluare a cererilor unice de plată de către APIA, astfel încât aceasta să preia în termenul legal toate cererile de plată.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s