Oamenii au dreptul să fie informaţi corect asupra unificării administrative, pentru a putea decide în cunoștință de cauză

Suntem cu trei zile înainte de referendumul de unificare a municipiului Oradea și a comunei Sînmartin.

Consider că este în interesul tuturor părţilor implicate, dar mai ales al cetăţenilor, să se înceteze abordările exagerate, pe de o parte, entuziasmul nefondat al susținătorilor acestui demers, pe de altă parte, scepticismul oponenților unificării. Cu calm și chibzuinţă trebuie să ne aplecăm asupra problemei și să luăm o decizie bazată nu pe sentimente de moment, ci pe o analiză serioasă a ceea ce înseamnă această unificare administrativă în viața fiecăruia dintre noi.

Dacă va trece referendumul, nimeni să nu se aștepte la schimbări majore de pe o zi pe alta. Problemele orașului vor rămâne aceleași: orădenii vor continua să aibă printre cele mai mici salarii din România, iar nivelul lor de bunăstare va rămâne același; implementarea proiectelor europene se va face tot cu  întârzieri, iar riscul de a restitui o parte de bani sau chiar de a plăti penalități va rămâne și el; situația Electrocentrale și a CET-ul rămâne și pe mai departe piatra de moară de la gâtul administrației. Suntem încă departe de nivelul orașelor cu care ne place să ne comparăm (Cluj, Timișoara) și de aceea Primăria va trebui să depună eforturi susținute pentru a recupera decalajele acumulate ultimii ani. Doar așa vom putea emite pretenții de oraș mare într-o competiție regională acerbă pentru resurse și investitori. Pe de altă parte, nu trebuie făcut o tragedie în cazul în care referendumul nu va fi validat. Înseamnă că oamenii nu au fost convinși de argumentele prezentate de cele două administrații locale; înseamnă că acestea trebuie să se schimbe, să lucreze mai inteligent și mai eficient, să fie mai deschise la dialog și să se apropie mai mult de cetățeni; înseamnă că vor trebui folosite mai bine căile și pârghiile actuale pentru a se asigura dezvoltarea orașului.

21718_967074356643598_4935455633759793541_n

Indiferent însă de rezultatul care se va înregistra la sfârșitul zilei de duminică, nu trebuie să uităm cuvintele lui Winston Churchill: ”Succesul nu este final, iar eșecul nu este fatal. Curajul de a continua este ceea ce contează”. Așadar, trebuie să ne păstrăm optimismul și să rămânem motivați, astfel încât prin tot ceea ce vom face de aici încolo – fiecare în domeniul nostru de activitate – să producem plus-valoare și să ne aducem contribuția pentru bunăstarea comunității noastre.

Îndemnul meu pentru orădeni și pentru locuitorii comunei Sînmartin este de a rămâne raționali și de a se informa cât mai bine despre avantajele și dezavantajele unificării, de a pune în balanță câștigurile și costurile. Până la urmă, fiecare trebuie să decidă în cunoștință de cauză dacă și cum vrea să își exercite dreptul democratic de vot!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s