Libertatea presei, conditie esentiala pentru functionarea unei societati democratice

Pe data de 3 mai, a fost marcata Ziua Mondiala a Libertatii Presei. Cu acest prilej, astazi, in Senat, am avut o declaratie politica, prin care am dorit sa subliniez importanta presei libere, pluraliste si independente pentru functionarea normal a unei societati democratice.

Concret, libertatea presei poate fi definita drept capacitatea oricarui jurnalist sau entitate media de a obtine informatii si de a exprima opinii fara ca acesta sa fie ingradit de vreo autoritate, fie ea politica, economica sau juridica. Orice jurnalist trebuie sa fie lasat sa prezinte informatiile in acord cu deontologia profesionala si cu nivelul de interes si de informare pe care-l comporta acea informatie.

ziare

Lupta pentru mentinerea libertatii presei, nu se limiteaza insa doar la incercarea de a elimina orice restrictie care blocheaza accesul direct al opiniei publice la informatii. O presa cu adevarat independenta si libera inseamna si combaterea manipularii prin institutiile mass media, inseamna si eliminarea demersurilor corupte si utilizarea “cainelui de paza al democratiei” drept arma de atac in lupta politica sau pentru reglarea unor conturi personale. Nu in ultimul rand, inseamna revenirea la calitate si valorizarea demersurilor jurnalistice care produc informatie utila. Asa cum recunoaste si Clubul Roman de Presa, nu exista libertate reala a presei fara valoare editoriala, sustinuta prin putere financiara proprie. Tocmai de aceea, cred ca este esentiala sustinerea fara rezerve a jurnalismului de calitate, creativ si de substanta.

Pastrand o postura echidistanta si impartiala, misiunea mass media este de a ne oferi repere de calitate in jurul carora sa ne dezvoltam opinii si rationamente proprii. Trebuie sa protejam aceasta libertate si acest drept cu orice pret, pentru ca o presa profesionista, responsabila si independenta este esentiala pentru functionarea si dezvoltarea unei democratii sanatoase.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s