Munca decentă înseamnă o viață decentă pentru fiecare

În declarația mea politică de astăzi am insistat asupra importanței conceptului de muncă decentă și implementării sale în viața de zi cu zi. Am făcut acest lucru în contextul în care ieri, 28 aprilie, la nivel mondial a fost marcată Ziua Sănătăţii şi Securităţii în Muncă.

Declarația mea pornește de o constatare cât se poate de simplă: sănătatea și securitatea în muncă sunt strâns legate de conceptul de „muncă decentă”, la fel cum nicio formă de activitate lucrativă nu poate fi considerată decentă dacă nu se desfășoară în condiții de securitate și sănătate.

Organizația Internațională a Muncii a lansat acest concept încă de la începutul anilor 2000, din dorința de a formula un obiectiv politic internațional de îmbunătățire a condițiilor de muncă, dincolo de respectarea drepturilor sociale fundamentale, așa cum sunt definite de cele opt convenții fundamentale internaționale.

munca

Ce înseamnă muncă decentă, de fapt?

În primul rând, înseamnă șanse egale la locul de muncă și eliminarea oricărei discriminări bazate pe sex, vârstă, etnie, etc. Un aspect la fel de important este și asigurarea unei remunerații decente pentru muncitori și familiile acestora, care să le permită un trai decent. Prin promovarea conceptului de muncă decentă se pune accent și pe garantarea unei protecții sociale în caz de boală, de sarcină și pentru orice alte situații cu care angajații se pot confrunta de-a lungul vieții. Nu în ultimul rând, munca decentă înseamnă excluderea oricărei forme de exploatare și dreptul la organizare al cetățenilor pentru a-și reprezenta interesele în mod colectiv și pentru a se putea angaja într-un veritabil dialog social ca cetățeni și muncitori.

Conceptul de muncă decentă înglobează, așadar, câteva dintre principiile de bază ale organizării noastre sociale de astăzi și recunoaște rolul central al muncii în viața oamenilor: o muncă productivă, care aduce o remunerație justă, securitate la locul de muncă și protecția socială a familiei, cele mai bune perspective de dezvoltare personală și integrare socială, libertatea de exprimare a revendicărilor, posibilitatea de a organiza și a participa la procesul decizional, șanse egale și un tratament echitabil pentru toți. Toate acestea pentru că munca decentă este esența progresului economic și social. Munca decentă înseamnă o viață decentă pentru fiecare!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s