Întrebare parlamentară privind băncile de lapte matern din România

Laptele matern reprezintă alimentația optimă pentru nou născuți. Hrăniți astfel, copiii au șanse mai mari de supraviețuire și de dezvoltare, în special în cazul în care suferă de afecțiuni grave.

România este, la ora actuală, din păcate, singura țară din Uniunea Europeană în care nu există o bancă funcțională de lapte matern pentru copiii cu suferințe și nevoi speciale de hrană. Prima astfel bancă din țara noastră urmează să fie înființată la Spitalul ”Marie Curie” din București din fonduri private și cu suportul Ministerului Sănătății. Aici ar urma să fie colectat, verificat, sterilizat și păstrat în siguranță laptele matern pentru nou născuții din secția de terapie intensivă. Laptele, bun și sigur, va fi hrana copiilor ale căror mame nu le pot oferi lapte deloc sau nu în cantitate suficientă.

lapte matern

În condițiile în care, conform estimărilor specialiștilor, rata de alăptare în România este de doar 12,6%, cea mai mică din Uniunea Europeană, o singură bancă nu va reuși să acopere toate nevoile și cazurile problematice. Astfel, necesitatea înființării unor bănci de lapte matern, în mai multe regiuni ale României, devine prioritară.  

Având în vedere importanța acestei probleme, precum și multiplele efecte benefice pentru nou născuți ale consumului de lapte matern, mai ales pentru reducerea ratei mortalității infantile, săptămâna aceasta, am adresat o întrebare parlamentară în care m-am interesat de viziunea și strategia Ministerului Sănătăţii privind dezvoltarea unei rețele de bănci de lapte matern în România.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s