Intrebare parlamentara privind eficientizarea colectarii selective a deseurilor

Conform statisticilor existente, anual, Romania trebuie sa gestioneze, in medie, 36,7 milioane de tone de deseuri, adica aproximativ 100.000 de tone de deseuri pe zi.

Tara noastra este monitorizata din partea Uniunii Europene pentru reciclarea deseurilor, obiectivul asumat – de peste 50% pana in anul 2020 in cazul deseurilor municipale – fiind unul extrem de indepartat, in conditiile in care cifrele arata un procentaj intre 1 si 10%. Spre exemplu, in anul 2009, din cantitatea totala de deseuri menajere colectata, s-a separat si reciclat doar 1%, in 2010 – 5% iar in 2011 -12%, potrivit Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului. Pe de alta parte, in 2013, mai putin de 3% din deseuri au fost colectate selectiv, iar acest trend descendent pune tara noastra in pozitia de a fi amendada de catre UE pentru nerespectarea obligatiilor asumate in tratatele de aderare.

Potrivit celui mai recent raport  EUROSTAT “Mediul European – Starea si Perspectiva 2015”, Romania este pe ultimul loc in Uniunea Europeana la capitolul reciclarii deseurilor municipale. Romania se poate „lauda” doar cu un grad de 3% reciclare (la nivelul anului 2013), restul de 97% din deseuri ajungand la gropile de gunoi. Gradul de incinerare si compostare ramane constant, ca in anul precedent – 0%. Spre comparatie, in tari vecine precum Ungaria sau Bulgaria vorbim de o rata de reciclare de aproximativ 25%.

Logo recyclage à feuilles

Problema este nu doar ca nu reusim sa reciclam si sa eliminam deseurile produse in tara noastra, dar am ajuns in situatia neplacuta de a aduce in tara cantitati importante de deseuri produse in alte state. In conditiile actuale, companiile de specialitate din Romania care recicleaza deseurile au ajuns sa importe resturi din alte tari, pentru a-si putea desfasura activitatea. Vorbim despre importuri de aproape 40% din cantitatea reciclata, adica 95.000 de tone de deseuri anual.

Avand in vedere toate aceste aspecte problematice, am adresat o intrebare catre Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, solicitand informatii despre masurile avute in vedere pentru imbunatatirea politicilor de mediu din tara noastra si, in special, pentru eficientizarea colectarii selective a deseurilor la nivel national.

Un gând despre “Intrebare parlamentara privind eficientizarea colectarii selective a deseurilor

  1. Pasztai Zoltan

    Poate trebuia sa aduceti in discutie ca la noi in ORADEA , exista una de talie EUROPEANU si prima realaizata in RO !! zp succes

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s