Președintele ANAF ar trebui să-și înainteze demisia de onoare

În legătură cu comunicatul ANAF privind neparticiparea domnului președinte Gelu Diaconu la ședința de astăzi a Comisiei de Buget-Finanțe din cadrul Senatului, aș vrea să vă mărturisesc că am rămas stupefiat de atitudinea și limbajul total improprii folosite de către conducerea acestei instituții.

În primul rând, absența neanunțată de la ședința comisiei reprezintă un gest lipsit de respect din partea domniei sale la adresa colegilor senatori, mai ales că a fost invitat în calitatea sa oficială pentru a da informații și lămuriri privind procedurile ANAF și prevederile din noul Cod Fiscal. Trecând însă peste aceste aspecte de politețe și eleganță, este și un gest grav de sfidare a instituției Parlamentului și, implicit, a cetățenilor care ne-au ales. Domnul Diaconu nu a sfidat persoanele senatorilor, ci a sfidat populația întregii țări, ceea ce este impardonabil din partea unui înalt funcționar public.

Dialogul inter-instituțional și controlul parlamentar al autorităților guvernamentale, inclusiv al ANAF, de către Parlament reprezintă normalitatea, pe când refuzul acestui dialog și aroganța manifestate de către șeful ANAF sunt intolerabile într-o democrație reprezentativă. Orice conducător al oricărei instituții publice din România are datoria de a onora cu prezența atunci când este invitat de către reprezentanții Parlamentului. Participarea la aceste ședințe de lucru nu ține de bunul plac, mai ales, că în cazul de față, urmau să se discute probleme sensibile legate de activitatea ANAF și de excesul de zel din ultima perioadă al subordonaților domnului Diaconu. Aspectele semnalate de către mass media și de către cetățeni din toate județele țării nu sunt ”invenții”, așa cum încearcă președintele Diaconu să minimalizeze problema. Autoritățile statului trebuie să fie sensibile la solicitarile oamenilor și să rezolve problemele ridicate de către aceștia. Din păcate, prin atitudinea sa superioară, domnia sa dovedește că nu a înțeles acest lucru, ceea ce este extrem de grav, mai ales că este vorba despre conducătorul uneia dintre cele mai impotante institutii din sectorul finanțelor publice. Un astfel de comportament este incompatibil cu calitatea de secretar de stat și de membru al Guvernului României.

anaf

Împreună cu colegii senatori, apreciem activitatea fermă a ANAF privind combaterea evaziunii fiscale și, personal, consider că niciun efort nu trebuie precupețit pentru a continua lupta împotriva acestui flagel. Asta nu îl scutește însă pe președintele ANAF de la a se prezenta cu promptitudine atunci când este invitat de către reprezentanții Puterii legislative, mai ales că demersul comisiei parlamentare este unul cât se poate de firesc și legitim.

Nu în ultimul rând, aș aprecia drept nepotrivite aprecierile domnului Diaconu la adresa membrilor Comisiei de Buget-Finanțe și ii solicit, pe această cale, sa-si revizuiasca atitudinea și sa accepte, ca oricare alt conducător de instituție publică, dreptul constituțional al Parlamentului de a-și exercita controlul asupra activității guvernamentale. În caz contrar, împreună cu colegii mei din Senatul României vom solicita, în mod oficial, premierului Victor Ponta să ia măsurile care se impun, inclusiv demiterea din funcție a domnului Gelu Diaconu. Inainte sa ajungem insa la o astfel de decizie, normal ar fi ca el sa-si inainteze demisia de onoare.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s