Noul Cod Fiscal, baza unei societăţi mai prospere şi mai omenoase

În declaraţia mea politică de săptămâna aceasta din Senat am dorit să salut decizia Guvernului de a adopta cele două coduri atât de importante pentru funcţionarea economiei româneşti: Codul Fiscal şi Codul de procedură Fiscală.

În forma transmisă către ‪Parlament pentru dezbateri, cele două documente dovedesc viziunea Executivului pentru o politică fiscală coerentă, predictibilă şi orientată pe creștere economică și sprijin pentru mediul de afaceri. Principalele decizii de politică fiscală vizează reducerea TVA, scăderea contribuțiilor sociale de stat, impozitarea stimulativă a microîntreprinderilor, eliminarea impozitului pe dividende, scăderea cotei unice, scăderea accizelor, eliminarea taxei pe construcții speciale, stabilirea unui cadru pentru impozite și taxe locale.

Dincolo însă de aceste aspecte, Codul Fiscal arată că noi, cei din PSD, ne ţinem de cuvânt şi reuşim să ne îndeplinim angajamentele politice luate în 2012 pentru care oamenii ne-au votat şi noi am câștigat alegerile. Am promis atunci că dăm înapoi pensiile și salariile. Le-am dat! Am promis că deblocăm fondurile europene. Ne-am făcut datoria și le-am deblocat. Prin reducerea TVA, cel târziu de la 1 ianuarie 2016, prevăzută în Codul Fiscal, Partidul Social Democrat reuşeşte nu doar să repare o greşeală a guvernării precedente, dar și să îndeplinească un angajament extreme de important pentru dezvoltarea economiei românești. Este, cred, important să transmitem acest mesaj tuturor oamenilor care ne-au votat atunci şi care, astăzi, sunt dezorientaţi şi dezamăgiţi de populismul şi ipocrizia foştilor noştri parteneri liberali, ajunşi să fie conduşi din umbră de oamenii lui Traian Băsescu.

Sunt optimist că la nivelul Parlamentului nu va exista niciun blocaj la nivelul legislativului. Spun asta bazându-mă pe sprijinul total al grupului PSD și al aliaților noștri din PLR, UNPR și PC, dar și pe faptul că suntem în faţa cele mai liberale reforme fiscale din 2004 încoace, de la introducerea cotei unice. Pe cale de consecinţă, sunt convins că ea va fi sprijinită și de către toţi parlamentarii și liderii liberali. Este o reformă fiscală pentru cel puţin 10 ani de acum încolo şi tocmai de aceea, ea trebuie asumată de toate forţele politice.

cod fiscal

Până în luna iunie, la finalul acestei sesiuni parlamentare vom adopta noul Cod Fiscal, inclusiv să aducem îmbunătățiri acolo unde considerăm că mai este nevoie, astfel încât el să poată intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016! Doar așa putem intra pe o direcţie clară, care să ne permită să menţinem cel puţin ritmul actual de creştere economică şi să îmbunătăţim ritmul de creare de locuri de muncă. Dacă reușim să respectăm acest calendar, vom avea 6 luni până la intrarea în vigoare, luni în care vor putea fi cunoscute toate efectele pentru companii, pentru IMM-uri și pentru contribuabilii persoane fizice.

Nu cred că cineva se poate împotrivi, fără a fi ipocrit și fără a cădea în derizoriu, reducerii TVA de la 24 la sută cât este acum, la 20 la sută. Sau unui TVA şi mai mic, de doar 9% la legume, fructe, pește, carne, ouă, lapte și păsări vii. De asemenea, cred că o măsură foarte bună este şi reducerea cu până la 20% a accizelor pentru carburanţi. Asta înseamnă un câştig și bani în plus în buzunarele fiecărui şofer. Nu mai spun de continuarea reducerii contribuţiilor sociale atât pentru angajaţi, cât şi pentru angajatori sau de eliminarea impozitului pe dividende. Sunt măsuri bune care vin să ajute mediul de afaceri şi economia, măsuri care susţin un consum atât de necesar relansării economice.

Cu un astfel de cod fiscal bazat pe principii liberale, la care se vor adăuga, sunt convins, și noi măsuri sociale bine calibrate, am încredere că vom reuşi să punem bazele unei societăţi mai prospere şi mai omenoase.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s