Întrebare parlamentară privind controalele ANAF

Procedurile de control ale inspectorilor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) fac, de la inceputul acestui an, obiectul numeroaselor anchete jurnalistice si plangeri din partea societatile comerciale din intreaga tara.

Din punct de vedere statistic, la nivel regional, judetul Bihor este cel mai „controlat” judet din regiunea de Nord-Vest a Romaniei doar pentru simplul motiv ca aici se gaseste sediul Regionalei Antifrauda. Bilantul pe anul 2014 al institutiei este unul cat se poate de graitor in acest sens: au fost acordate amenzi in valoare totala de 5,61 milioane lei doar in Bihor, corelate cu 40 de sesizari ale organelor de urmarire penala pentru recuperarea unor prejudicii de 56,23 milioane lei. Comparativ, in judetul Cluj, au existat doar 14 cazuri penale sesizate de inspectorii ANAF, amenzile totalizand 3,02 milioane lei. Statistica negativa se mentine si la nivelul suspendarii activitatii firmelor: la 58 de firme din Bihor le-a fost oprita activitatea, comparativ cu doar 35 in judetul Cluj. O diferenta si mai mare se inregistreaza in ceea ce priveste numarul controalelor: Bihorul este „fruntas” cu 1773 de cazuri, mai mult decat dublul judetelor Cluj (623), Maramures (593) sau Satu-Mare (472), in conditiile in care judetul Cluj dispune de doua ori mai multi angajatori activi decat judetul Bihor.

dgaf (1)

Pornind de la aceste statistici, problemele survin in momentul in care marea majoritate a amenzilor aplicate si a deciziilor ANAF sunt contestate si schimbate de catre instantele de judecata. Sunt foarte multe cazuri care nu au la baza elemente concrete de legislatie fiscala sau motivatii pertinente, dovedind astfel modul abuziv in care actioneaza unii inspectori ANAF. Se pericliteaza astfel atat imaginea institutiei cat si integritatea financiara a acesteia, prin obligarea ei la actiuni judiciare costisitoare, fara temei, care ar fi putut fi evitate. De asemenea, Federatiile Patronale din mai multe judete ridica problema controalelor directionate catre micii comercianti in loc de marii evazionisti, care pagubesc in continuare bugetul statului.

Nu in ultimul rand trebuie remarcata si problema atitudinii angajatilor care efectueaza controalele. Deseori, acestia recurg la perchezitii, controale corporale si amenintari, actionand cu mult exces de zel, la limita legalitatii. Cunoastem fiecare dintre noi exemple concrete de inchideri abuzive de firme, de controale efectuate la limita legii si a bunului-simt.

Avand in vedere toate aceste probleme, astazi, am adresat o intrebare presedintelui ANAF, in care am solicitat sa mi se comunice ce masuri are in vedere pentru corectarea greselilor si pentru efectuarea controalelor la societatile comerciale in limita legii si a bunului-simt, astfel incat sa se poata asigura echilibrul atat de necesar si de sanatos intre combaterea eficienta a marii evaziuni fiscale si asigurarea unui climat prietenos pentru dezvoltarea intreprinderilor mici si mijlocii.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s