Programul “Cornul şi Laptele” merită să continue, dar trebuie regândit

În declaraţia mea politică de săptămâna aceasta m-am referit la Programul “Cornul şi Laptele”, subliniind necesitatea de a regândi acest program de succes şi de a-l adapta condiţiilor socio-economice actuale.

Programul “Cornul şi Laptele” funcţionează în România de peste un deceniu, fiind o iniţiativă demnă de remarcat a fostului Guvern PSD de care beneficiază peste 2 milioane de copii. Din nefericire, de atunci rezultatele au început să lase de dorit, astăzi, programul derulându-se mai mult din inerţie, chiar dacă utilitatea lui este de necontestat.

Atunci când a fost lansat, în 2002, programul avea ca scop accesul la educaţie pentru categoriile vulnerabile şi urmărea reducerea sărăciei. Dacă beneficiile lui, mai ales în mediul rural sunt evidente, la oraşe lucrurile stau puţin diferit: nu toţi copiii consumă porţia zilnică, produsele fiind fie aruncate, fie date altor copii sau luate de personalul şcolilor.

Programe similare se desfăşoară peste tot în lume şi Europa, iar beneficiile nu sunt limitate la partea de asistenţă socială, fiind şi instrument util de educaţie a copiilor în privinţa alimentaţiei sănătoase. La noi, această asociere lipseşte încă. Ori, astăzi, prin Schema Europeană a Laptelui, cea prin care se finanţează o parte importantă şi a programului nostru, Uniunea Europeană doreşte mai mult încurajarea unui stil de viaţă sănătos şi sprijinirea producătorilor din industria laptelui. Practic, trebuie să ne armonizăm cât mai repede obiectivele naţionale cu cele urmărite de UE. În caz contrar, riscăm să pierdem finanţarea europeană.

corn_si_lapte_arhiva_evz

România trebuie să alinieze programul naţional la iniţiativa europeană şi să elaboreze cât mai repede o strategie naţională. În absenţa acestei strategii, autorităţile judeţene şi locale nu vor mai putea face cereri de finanţare din fondurile europene alocate, în condiţiile în care România s-a situat, în 2012, pe locul 4 din 26 de state din punct de vedere al absorbţiei de fonduri pe programul de lapte şcolar.

În viziunea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, laptele este unul dintre cele mai importante elemente ale unei alimentaţii zilnice sanatoase. Tocmai din acest motiv sunt cu totul de acord cu cei care spun că Programul „Cornul şi Laptele” trebuie să continue, doar că este necesară o regândire a lui: păstrând componenta de protecţie socială, obiectivul trebuie reorientat mai mult spre partea educaţională. Trebuie să ne educăm copiii astfel încât ei să înţeleagă de ce e important consumul de lapte şi să îl lege de un comportament alimentar şi de un stil de viaţă sănătos.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s