Întrebare parlamentară privind combaterea alcoolismului

Conform unui studiu recent publicat de Organizația Mondială a Sănătății, peste 2 milioane de români întâmpină probleme legate de boala alcoolismului. În ceea ce privește consumul anual de alcool pe cap de locuitor, statisticile nu sunt deloc încurajatoare: cu un consum anual de aproximativ 14 litri de alcool pur/locuitor, România se situează pe locul 5 în lume la capitolul alcoolism.

Persoanele care suferă de dependență de alcool ajung deseori spitalizate pentru a fi tratate și apoi externate, fără a fi însă și consiliate cu privire la boala de care suferă. În mod normal, într-un centru de recuperare modern, durata internării poate dura până la 4 luni, timp în care pacienții beneficiază de consiliere psihologică și monitorizare permanentă pentru a se încerca întreruperea acestei dependențe.

alcoholics_anonymous_ll_120314_wg1

Din păcate, nu așa se întâmplă și în România. Alcoolismul nu beneficiază de un tratament decontat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, deși afecțiunile provocate de alcoolism sunt tratate în cadrul sistemului public de asigurări de sănătate. Spitalele de stat tratează efectele devastatoare ale alcoolului dar nu contribuie deloc la înlaturarea cauzei, fapt ce perpetuează problema existentă. Mai mult decât atât, nu există un program implementat la nivel național pentru combaterea alcoolismului. Există doar câteva centre private de tratament care sunt deseori suprasolicitate și care tratează, printre altele, atât sindromul de dependență alcoolica cât și alcoolismul cronic și diferite psihoze legate de această boală.

Având în vedere această situație, am adresat o întrebare parlamentară către Ministerul Sănătății privind măsurile pe care intenționeazăle adopte pentru implementarea cât mai rapidă a unui program național de combatere a alcoolismului, precum și pentru informarea și tratarea eficientă a persoanelor care suferă de această boală.

Update:

Salut pe această cale decizia Guvernului de a înfiinţa Consiliul național pentru coordonarea politicilor și acțiunilor de reducere a consumului dăunător de alcool, organism care va funcționa în coordonarea Ministerului Sănătății.

Scopul acestei structuri este coordonarea politicilor și acțiunilor de reducere a consumului dăunător de alcool, prin elaborarea unui plan de acțiuni coordonate și eficiente, pe termen mediu și lung, care să fie implementat de autoritățile cu atribuții în domeniu. Activitățile Consiliului vor fi în acord cu prioritățile Uniunii Europene, ale Organizației Mondiale a Sănătății și cu situația pe plan național.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s