Sănătatea femeii înseamnă sănătatea unei societăți

Duminică, 8 martie, de Ziua Internațională a Femeilor, am celebrat cu toții o frumoasă sărbătoare a feminității. În astfel de momente este bine însă să trecem puțin peste felicitări și urări și să ne aplecăm și asupra problemelor cu care se confruntă femeile din România. Iar una dintre domeniile sensibile în acest sens este sănătatea. Și spun că este un domeniu sensibil, având în vedere faptul că, din nefericire, țara noastră deține mai multe recorduri negative la nivel European și mondial. Pe această temă am susținut săptămâna aceasta o declarație politică în plenul Senatului.

Cancerul de col uterin şi cel mamar ucid cel puţin treizeci de românce în fiecare zi, cifră record în comunitatea europeană. Singura strategie naţională de depistare precoce a cancerului nu şi-a atins deocamdată scopul. Doar jumătate din testele gratuite au fost efectuate. 55.000 de femei au fost diagnosticate fie cu cancer mamar, fie cu cancer de col uterin în România ultimilor cinci ani. Mai bine de jumătate, din păcate, nu mai trăiesc în prezent. Multe femei nici măcar nu au ştiut că aveau dreptul la teste gratuite.

Anul trecut, deși se puteau face peste 350.000 de teste Papanicolau, conform coordonatorilor Programului Naţional de Screening, au fost realizate mai puțin de jumătate, circa 140.000. Din păcate, un număr relativ mare de medici de familie (aproximativ 40%) nu sunt înscriși încă în Programul Național, ceea ce împiedică pacientele să-și exercite dreptul la o analiză gratuită. Dacă medicul de familie nu este înscris în program, doamnele și domnișoarele de pe lista de pacienți nu pot beneficia de program. Tot româncele conduc şi în clasamentul deceselor cauzate de boli cardiovasculare şi hepatita C. Media lor de viaţă este de 77 de ani, adică cu doi ani mai mică decât cea europeană.

femeie_medic

Sunt probleme grave de sănătate publică ce privesc populația feminină a țării noastre, de aceea, cred că este momentul propice pentru a îndemna la acțiune și solididaritate.

În urmă cu puțin zile, pe 7 martie, Organizația Femeilor Social Democrate a lansat în dezbatere publică „Pactul pentru demnitatea femeii”, un document ce își propune îmbunătățirea vieții româncelor, inclusiv cu o componentă importantă în ceea ce privește sănătatea. Vă invit și eu pe această cale să îmbunătățim și să semnăm cu toții acest Pact, asumându-ne angajamentele înscrise în acesta. Personal, consider că doar printr-o astfel de formulă consensuală, ca o garanție a implicării active a fiecăruia dintre noi, putem asigura femeilor din România statutul meritat.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s