Întrebare parlamentară privind derularea Programului Național de Transplant la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea

În cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea se desfășoară un număr important de Programe Naționale de Sănătate finanțate din fondurile Ministerului Sănătății: diabet, cardiologie, boli rare, etc. Un loc aparte între acestea este ocupat de către Programul Național de Transplant. Spitalul a fost remarcat în repetate rânduri, în ultimii ani, pentru performanțele notabile înregistrate în domeniul transplantului de organe și, implicit, pentru salvarea a sute de vieți omenești.

Din păcate, la ora actuală, sunt întâmpinate unele dificultăți care afectează activitatea spitalului și derularea Programelor Naționale de Sănătate, reducând serios capacitatea personalului medical de a performa la nivelul deja consacrat. Mai precis, mă refer la dificultățile sesizate în ceea ce privește finanțarea cu întârziere a achizițiilor sau a plăților salariale a personalului medical. Implementarea și coordonarea Programului Național de Transplnat devine astfel dificilă, cei care au de suferit cel mai mult fiind chiar pacienții în nevoie.

GLS1248_dc6f62be5d

Nealocarea la timp a fondurilor de către Ministerul Sănătății duce la un lanț de întârzieri și acumularea de penalități, precum și la afectarea participării responsabililor din domeniu la cursurile de formare și congresele de specialitate. Mai mult decât atât, deficitul bugetar trebuie acoperit în primă fază din fondurile proprii ale spitalului, acestea fiind regularizate doar în momentul efectuării plăților de la bugetul de stat. Întârzierile la plata salariilor atrage penalități din partea Agenției Naționale de Administrare Fiscală, bani care se risipesc în detrimentul programului.

Având în vedere aceste probleme, am adresat, săptămâna aceasta, o întrebare către Ministerul Sănătății în care am solicitat optimizarea operațiunilor financiare către Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, astfel încât acesta să poată implementa cu maxim de eficiență Programele Naționale de Sănătate pe care le are în derulare, cu accent pe Programul Național de Transplant.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s