Întrebare parlamentară privind instituirea unui program de prevenție a bolilor cardiovasculare

Conform statisticilor, în țara noastră se semnalează 1 infarct la fiecare 30 de minute, numărul total al persoanelor decedate din cauza problemelor cardiovasculare ridicându-se la peste 150.000 pe an. În fiecare zi, 400 de români mor de boli de inimă, iar 10% dintre acesția au vârste sub de 45 de ani. 80% dintre aceste decese ar putea fi prevenite în cazul în care în România ar funcționa un program de prevenție bine pus la punct.

Chiar dacă bugetul dedicat marilor urgențe medicale, printre care și infarctul, a crescut în ultimii ani, situându-se acum la 173 milioane RON, trebuie menționat faptul că metodele de prevenție ar fi mult mai eficiente și ar avea efecte mult mai rapide decât tratarea problemelor de inimă după ce acestea devin sesizabile. Mai mult decât atât, majoritatea spitalelor din tara noastră nu sunt dotate cu aparatură corespunzătoare pentru a trata probleme și boli complexe. Institutul Inimii de la Fundeni preia marea majoritate a bolnavilor, fiind astfel supus unor presiuni uriașe.

Heart health

Deși ne situăm pe locul 3 în lume în ceea ce privește mortalitatea cauzată de bolile cardiovasculare, până acum, în România nu au fost alocate fonduri strict pentru programe de prevenție. În mod normal, pentru ca un astfel de program să producă efecte complete durează între 5 și 10 ani, cel mai bun exemplu fiind țările nordice, unde peste 80% din bolile cardiovasculare au fost prevenite după implementarea unor astfel de metode.

Având în vedere aspectele menționate și gravitatea problemei descrise, l-am întrebat pe domnul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, ce măsuri are în vedere pentru dezvoltarea și implementarea cât mai rapidă a unui program național de prevenție privind bolile cardiovasculare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s