Întrebare parlamentară privind situația copiilor născuți prematur în România

În prima întrebare din această sesiune parlamentară am dorit să atrag atenția asupra problemelor cu care se confruntă majoritatea spitalelor din România în efortul lor de a salva viețile copiilor născuți prematur, și anume lipsa de personal, de aparatură modernă şi a medicamentelor necesare pentru prevenţia şi asistenţa prematurităţii.

Din punct de vedere statistic, la nivel mondial, unul din zece copii se naște prematur (înainte de 37 de săptămâni). În România numărul copiilor născuți prematur este în continuă creștere, nașterea prematură fiind și una dintre principalele cauze ale mortalității infantile. În timp ce, la nivelul Uniunii Europene, rata mortalității în astfel de cazuri se situează la 2%, în România cifrele sunt mult mai îngrijoratoare, ajungându-se la situații în care rata mortalității depășește 10% dintre copii cu greutatea de sub 1 kg.  Și mai grav este că mulți copii nu pot beneficia de un tratament direct, aceștia aflându-se pe liste de așteptare pentru că, din păcate, spitalele nu sunt încă pregătite și dotate corespunzător şi nu au acces la medicamentele necesare pentru prevenţia şi asistenţa prematurităţii. La nivel național, Spitalul ”Marie Curie” din București este singurul care se ridică la standardele necesare, dar și acest spital a fost dotat exclusiv din sponsorizări și contribuțiile medicilor și nu din surse publice.

bebelus_prematur

Din punct de vedere al personalului, spitalele noastre acuză o lipsă acută de specialiști: România nu se situează nici măcar la jumătatea normelor europene în ceea ce privește repartiția asistentelor la numărul bolnavilor în terapie. Durata mare a pregătirii asistentelor, care se poate întinde pe o perioadă de 5 până la 10 ani, posturile blocate precum și oportunitățile oferite de spitalele din străinătate reprezintă principalele impedimente în calea asigurării numărului necesar de personal.

Lipsa aparaturii, a medicamentelor și a personalului sunt resimțite cu atât mai pregnant cu cât noile tehnologii din domeniu îmbunătățesc semnificativ rata de supraviețuire, precum și gradul de leziuni neurologice pe care un copil le poate suferi, și, implicit, capacitatea acestuia de a avea o viață normală.

Având in vedere toate aceste aspecte problematice, am întrebat Ministerul Sănătății ce schimbări propune pentru a echilibra raportul asistenți/pacienți din domeniul neonatal, respectiv cum intenționează să mărească gradul de tehnologizare al spitalelor din România şi să asigure accesul la medicamente de ultimă generaţie în vederea îmbunătățirii șanselor de supraviețuire a copiilor născuți prematur.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s