Apel pentru o acțiune rapidă în sprijinul populației afectate de devalorizarea leului în raport cu francul elveţian

Îmi  exprim sprijinul și îndemn Guvernul României la acțiune pentru a lua cât mai rapid măsurile necesare pentru a veni în sprijinul populației afectate de devalorizarea leului (RON) în fața francului elveţian (CHF). Dacă în luna ianuarie 2007, conform cursului de schimb valutar de atunci, 1 franc elveţian a valorat 2,07 lei, astăzi, 19 ianuarie 2015, această valoare a crescut la 4,42 lei, ceea ce înseamnă o apreciere de 110 %. Această creştere a fost un șoc pentru numeroase familii, aproape 150.000 de români fiind afectați. Sunt cazuri de persoane care s-au împrumutat în perioada 2007 – 2008, plătind atunci 10 milioane de lei vechi rată, iar acum au ajuns să depăşească 2500 de lei, iar soldul să le crească prin raportare la euro.

Ca soluții, Guvernul are la îndemână două inițiative legislative aflate deja în dezbaterea Parlamentului și care pot fi preluate imediat de către Executiv pentru a fi transformate în OUG. Având în vedere impactul social și implicațiile financiar-economice, nu mai este timp de așteptat pentru finalizarea procedurilor parlamentare, de aceea, consider că este nevoie, acum, de intervenția Guvernului. Românii nu au nevoie de o nouă inițiativă legislativă ci de o acțiune promptă a Guvernului!

bani-lei-ghiseu.3sylha8dcr

O primă soluție ar putea fi o Ordonanță care să legifereze convertirea tuturor creditelor din valută în moneda naţională cu o marjă de maximum 20% în plus sau în minus faţă de valoarea la care s-a acordat creditul. De altfel, în acest sens, există şi o directivă europeană (2014/17/EC) care prevede că, atunci când există o valută care este supusă deprecierii, iar această depreciere depășește 20% față de nivelul inițial al cursului, trebuie ca statele membre ale UE să intervină pe cale legislativă și să stabilească plafonări.

Personal, aș favoriza însă o altă soluție, în trend cu măsurile adoptate în țări vecine precum Ungaria și Croația: adoptarea de urgență a inițiativei legislative susținută de către toate formațiunile politice din județul Bihor și de către toți parlamentarii de Bihor, inclusiv eu. Mă refer la inițiativa UDMR Bihor care vizează modificarea OUG nr. 50/2010 privind contractele de credite pentru consumatori în sensul convertirii creditelor valutare în credite în lei, la cursul de referinţă valabil în luna contractării creditului (și nu ziua conversiei). Doar printr-o astfel de măsură cred că am putea oferi un sprijin real și semnificativ tuturor celor au contractat credite și întâmpină dificultăţi în plata obligaţiilor.

Îmi exprim speranța că Executivul va acționa corect și va respecta dreptul românilor de a-și converti creditele în moneda națională. Sunt convins că Guvernul condus de către premierul Victor Ponta va veni în ajutorul tuturor românilor sufocați de creșterea continuă a ratelor bancare din cauza cursului de schimb instabil și va reuși să-i protejeze pe toți cei aflați în nevoie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s