Bilanț activitate parlamentară 2014 – Raport asupra situației sistemului medical din România

aflu la finalul a doi ani de mandat de senator, poziție în care am ajuns prin votul covârșitor și a încrederii masive pe care orădenii și bihorenii mi le-au acordat în decembrie 2012. Ca parlamentar, prin tot ceea ce am făcut în această perioadă am încercat să rămân fidel angajamentului meu față de cei care m-au ales: acela de a face tot ce îmi stă în putință să contribui la dezvoltarea orașului meu și la bunăstarea locuitorilor săi, să îmi desfășor activitatea făcând legi mai bune care să răspundă unor nevoi și probleme reale. Declarațiile, interpelările și initiațivele mele legislative stau mărturie în acest sens.

Din punct de vedere statistic, pot să spun că am inițiat și co-inițiat 40 de acte legislative, am susținut 33 de declarații politice și am adresat 45 de întrebări și interpelări miniștrilor, având 56 de luări de cuvânt în plenul Senatului. Desigur, m-am concentrat cu precădere pe problemele ce țin de domeniul meu de competență, cel al sănătății, însă așa cum puteți observa și dumneavoastră (click pentru detalii), preocupările mele parlamentare au vizat și alte domenii precum: educația, legislația muncii, ecologia, economia și IMM-urile, dezvoltarea rurală, protecția consumatorilor, problemele tinerilor sau ale persoanelor cu dizabilități, etc.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dincolo însă de cifre și statistici, în toată această perioadă, am încercat să fiu cât mai aproape de orădeni și de bihoreni, să încerc să îi ajut pe toți cei care au apelat la mine fie pentru că au întâmpinat o problemă administrativă generată de slaba funcționare a administrației locale sau centrale, fie au avut o problemă medicală sau de altă natură. Pot să vă asigur că, și de acum încolo, voi continua să lucrez aşa cum ştiu eu mai bine, să fac legi bune, legi făcute pentru oameni şi în interesul acestora. Voi susţine iniţiativele guvernamentale care vin să îmbunătăţească viaţa oamenilor şi, în acelaşi timp, să încerc să semnalez Executivului și autorităților locale problemele şi disfuncţionalităţile care trebuie îndreptate. Voi face ceea ce am dovedit şi până acum: voi ajuta oamenii.

Raport asupra situației și perspectivelor sistemului medical din România

În ceea ce privește Sănătatea din țara noastră, știu că mai sunt multe lucruri de schimbat și de îmbunătățit, însă trebuie să recunoaștem cu toții că, în ultima perioadă, s-au făcut și lucruri pozitive pentru evoluția acestui sistem. Sunt câteva lucruri importante care s-au realizat în 2014:

 • Introducerea pachetului de servicii medicale de bază. Este un sistem nou care a fost gândit pentru îmbunătățirea accesului pacienților la serviciile medicale prestate de medicii de familie și medicii din ambulatorii, precum și pentru dezvoltarea serviciilor de prevenție acordate în asistența medicală primară. Până acum, rezultatele pot fi considerate mulțumitoare, cu mențiunea că se mai poate lucra la norme pentru a putea fi îmbunătățite în cursul anului 2015.

 • Reactualizarea listei de medicamente compensate. După şapte ani în care această listă nu a fost actualizată, ceea ce a realizat Ministerul Sănătății în acest an, consider că reprezintă un pas important spre normalitate. Este un pas important, în primul rând pentru că avem un mecanism continuu, în al doilea rând pentru că putem face o actualizare într-un timp, zic eu, corect faţă de pacienți. Putem fi relativ mulţumiţi că lucrurile încep să intre în normal și să atingem și noi stadiul altor ţări în care actualizarea se face şi la cinci luni.

Să nu uităm că în luna iulie, a fost dat ordinul de ministru privind introducerea celor 17 medicamente noi pentru boli oncologice și neurologice. Sunt cele 17 medicamente noi folosite în boli oncologice, boli neurologice, deci leucemii și boli rare. Este o veste bună pentru pacienții care nu aveau până acum altă alternativă terapeutică și care, de acum înainte, pot avea o speranță. Tot legat de subiectul medicamentelor, nu trebuie trecut cu vederea nici faptul că anul acesta s-au plătit arieratele pentru medicamente, ca urmare transferul de fonduri către Fondul Național de Asigurări de Sănătate nu mai este necesar. Tocmai de aceea, aceste sume nu se mai regăsesc în alocarea bugetară pentru anul viitor.

 • Introducerea Cardului de sănătate. Distribuţia acestuia în cursul anului 2014 s-a realizat fără probleme administrative semnificative. Medicii de familie şi furnizorii de servicii medicale trebuie să finalizeze achiziţia cititoarelor, astfel că sistemul va putea fi unul funcţional începând din 2015, mai ales că prezentarea cardului naţional de sănătate va fi obligatorie din 2015. Prin implementarea acestui sistem informatic, banii din sistemul asigurărilor de sănătate vor fi cheltuiţi mai eficient şi mai transparent. Unul dintre principalele obiective ale CNAS este ca, începând din 2015 toate serviciile medicale să fie validate şi decontate doar prin intermediul cardului naţional. Așadar, introducerea cardului de sănătate va duce la gestionarea mai bună a fondurilor.

 • Elaborarea Strategiei Naţionale de Sănătate 2014-2020 şi a Planului de acţiuni pentru implementarea Strategiei naţionale. Prin aceste două documente sunt stabilite, în mod transparent și asumat, principalele direcţii ale politicii publice în domeniul sanitar şi paşii pe care trebuie să îi urmăm până în anul 2020. Ele vor determina maniera în care răspundem la principalele probleme de sănătate publică, modul în care va fi asigurat accesul la serviciile de sănătate, precum şi politica de resurse umane, investiţii şi infrastructură pentru următorii 5 ani.

Se are în vedere dezvoltarea de servicii de sănătate minimale și de bază accesibile tuturor, de calitate și cost eficace, cu accent pe prevenție, mai buna integrare a asistenței medicale prin consolidarea serviciilor clinice ambulatorii pentru creșterea ponderii afecțiunilor rezolvate în ambulatoriu și reducerea numărului de cazuri de spitalizare continuă și reorganizarea serviciilor spitalicești și asigurarea continuității îngrijirilor. De asemenea, trebuie menționat faptul că această strategie face posibilă accesarea de resurse din fondurile structurale.

 • Au fost deblocate peste 4.000 de posturi din sistemul de sănătate la nivel național, urmând ca anul 2015 să fie dedicat altor deblocări de posturi.

 • S-a continuat redeschiderea spitalelor închise de Guvernarea Boc-Băsescu.

 • De asemenea, s-au continuat investițiile în infrastructură, prin eforturi de la central, prin fondurile structurale sau de la autoritățile locale.

 • S-au continuat programele de sănătate de o importanță vitală pentru pacienți. De exemplu, Programul de Acţiuni prioritare pentru Pacientul Critic, demarat în luna martie, vizează alocarea de resurse financiare pentru tratamentul pacienţilor critici cu infarct miocardic acut, accident vascular cerebral (AVC) şi traumă, internaţi în secţiile ATI, dar şi pentru profilaxia morţii subite.

 • Totodată, trebuie amintit și faptul că Ministerul Sănătăţii a aprobat toate dosarele de tratament în străinătate, în primele trei trimestre fiind alocate 10,6 milioane de lei, iar în continuare vor fi asigurate sumele necesare şi pentru dosarele din ultimul trimestru al anului.

Fără pretenția de a fi fost exhaustiv, iată, am enumărat, câteva dintre cele mai importante realizări ale guvernării PSD în domeniul Sănătății. Ele arată că există viziune și voință politică din partea partidului și a conducerii Ministerului Sănătății. Desigur, unii vor fi nemulțumiți pentru că nu am reușit să rezolvăm toate problemele într-un singur an. Cei mai vocali vor fi tot aceia care atunci când au ocupat poziții de conducere în instituțiile statului mai mult au simulat acțiunea. Dincolo de polemicile politice, ce este însă foarte important, din punctul meu de vedere, este că am făcut câțiva pași – într-un mod hotărât – și că ne situăm pe un drum care ne asigură o perspectivătătoare de speranțe pentru și mai bine.

doctori_grup_rc_75449600

În ceea ce privește aceste perspective, pe scurt aș aminti câteva aspecte ce merită avute în vedere pentru anul 2015.

 • Ministerul Sănătăţii primeşte mai mulţi bani în 2015. În bugetul pentru anul 2015, Sănătatea primeşte un plus de 3,2%, bugetul crescând cu aproximativ 900 de milioane de lei, la 28,1 miliarde lei. Banii vor fi alocați în special pentru continuarea investițiilor și dotărilor în spitalele din administrația centrală și locală, cât și pentru investiții din fonduri europene nerambursabile. Pornim cu dublarea sumelor alocate pentru programele naționale de sănătate și investiții. De asemenea, bugetul acoperă majorările salariale anunțate: salariile angajaților din sistemul sanitar și de asistență socială vor crește cu 100 de lei brut, de la 1 ianuarie 2015. Pot să asigur pacienții și profesioniștii din sistem că nu există niciun motiv de îngrijorare, bugetul pe anul viitor fiind gândit pentru pacienți și pentru cadrele medicale.

Reperele investiției în sănătate trebuie să fie continuarea redeschiderii spitalelor şi construirea de noi unități; creşterea veniturilor medicilor tineri, în cadrul strategiei de atragere de resurse medicale în ţară; finanţarea suplimentară a marilor proiecte din Sănătate (reducerea mortalităţii generate de boli pentru care, până acum, nu a existat finanţare de la stat); extinderea şi garantarea pachetului de bază de servicii medicale și o nouă listă de medicamente compensate şi gratuite, supusă unui proces continuu de evaluare. Nu în ultimul rând, repornirea programului național de ferilizare in vitro, măsură anunțată în noiembrie de către Ministerul Sănătății, este un alt element esențial al noii politici în sănătate ce trebuie salutat și încurajat.

 • Reorganizarea intervenției de screening neonatal. Confirmarea diagnosticului și aplicarea dietei specifice pentru fenilcetonurie și hipotiroidism congenital sunt incluse în Programul național de sănătate a femeii și copilului. Vrem să creștem rata de acoperire pentru screeningul neonatal în vederea depistării precoce a afecțiunii.

 • Ministerul Sănătăţii va asigura, începând din 2015, testarea audiometrică în toate maternităţile şi pentru toţi copiii nou-născuţi. Tratamentul pentru deficienţe de auz va fi asigurat gratuit de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

 • Continuăm programul în scopul prevenirii și combaterii cancerului de col uterin și pentru reducerea incidenței formelor invazive de boală și a mortalității datorate acestora. Ne propunem ca în 5 ani de program să testăm 65% din populația eligibilă și, pentru asta, în 2015 au fost dublate fondurile alocate pentru realizarea testelor Babeș Papanicolau. Dar obiectivul nostru depinde de cadrele medicale care derulează programul, de aceea, apelul meu se îndreaptă către medicii de familie pentru o implicare mult mai activă în următoarele luni.

 • La începutul lui 2015 vor începe procedurile privind construirea celor trei spitale regionale noi de la Iaşi, Cluj şi Craiova. Acestea se vor finanța exclusiv din fonduri europene, fiind cea mai importantă investiţie din cadrul acordului de parteneriat cu UE pentru anii 2014-2020, în valoare de aproape un miliard de euro!

 • Ministerul Sănătăţii va înfiinţa în 2015 cinci centre regionale de boli genetice, inclusiv la Oradea, având ca scop scăderea frecvenţei şi implicit reducerea mortalităţii infantile.

 • Dincolo de asigurarea unei finanţări adecvate și continuarea și/sau demararea programelor de sănătate, anul 2015 va însemna să începem și reconstrucţia încrederii între medic şi pacient. Consider că aceasta trebuie să fie prioritatea anului 2015. Conform studiilor, românii sunt europenii care au cea mai scăzută încredere în sistemul lor medical și scandalurile de corupție din ultima perioadă nu au făcut decât să ducă această încredere și mai jos. Aceasta nu este doar o statistică, ci o realitate care afectează direct fiecare pacient cât și fiecare cadru medical. E un aspect pe cât de sensibil, pe atât de esențial!

health

În concluzie, după atâţia ani de subfinanţare şi de batjocură la adresa medicilor şi a pacienţilor, de doi și jumătate lucrurile au început să se schimbe. Alături de proiectul creării de locuri de muncă şi de continuare a întăririi statului, investiția în Sănătate rămâne fundamentală pentru actuala guvernare. Românii trebuie să-şi recapete încrederea în sistemul de sănătate, iar acest lucru este posibil doar dacă: sistemul este accesibil tuturor, indiferent de venit, mediu de rezidenţă, vârstă sau etnie; infrastructura este modernă; iar medicii sunt apreciaţi, stimulaţi din punct de vedere financiar şi profesional, încurajaţi să rămână în ţară şi să facă performanţă acasă, în România.

Intenția mea nu a fost de a prezenta un bilanț festiv sau festivist, nici pe departe. Cred însă că la final de an și la mijloc de mandat, am avut această datorie de a veni în fața oamenilor cu o dare de seamă care să le permită să măsoare distanța dintre vorbe și fapte, dintre promisiuni și realizări.

Sunt conștient că au rămas încă multe lucruri de realizat în următorii doi ani – atât în plan parlamentar, cât și în ceea ce privește Sănătatea românească, dar am încredere că vom reuși să atingem obiectivele propuse. În ceea ce mă privește, vreau ca orădenii și bihorenii să știe că îmi onorez angajamentul față de ei, că voi rămâne mereu fidel principiului de a fi deschis și de a colabora cu toți cei care muncesc pentru a duce municipiul Oradea și județul Bihor către mai bine.

Tuturor, cu respect, vă doresc multă sănătate și multe împliniri în Noul An!

Florian Bodog, senator PSD

30/12/2014

Reclame

2 gânduri despre “Bilanț activitate parlamentară 2014 – Raport asupra situației sistemului medical din România

 1. puie adriana florica

  …sănătate și împliniri și familiei tale, succes în noul an și să aduni numai aprecieri pozitive așa cum ai făcut și până acum!…oamenii de bine au încredere în tine și știu că promisiunile tale nu sunt vorbe goale…felicitări pentru parcursul social de până acum!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s