Ziua Națională a României, moment al unității și al solidarității

Primul Razboi Mondial, al carui centenar a fost marcat in acest an, a oferit romanilor sansa de a lupta cu arma in mana pentru implinirea unui ideal care se conturase deja de secole in mintile si inimile tuturor: unirea.

Ca ardelean, nu pot sa ma gandesc altfel decat cu recunostinta la tinerii munteni si moldoveni care, odata cu intrarea tarii in razboi, de partea Antantei, au pornit sa cucereasca culmile Carpatilor si sa isi ajute fratii transilvaneni sa se elibereze de un jug pe care il indurau de aproape 1000 de ani. Trebuie sa ne cutremuram atunci cand ne gandim ca vreme de un mileniu, istoria acestor locuri a vrut ca oameni de aceeasi limba si de acelasi sange sa traiasca despartiti si totusi, cu toate oprelistile si opresiunile pe care le-au indurat, constiinta lor comuna si spiritul apartenentei la acelasi neam au ramas nezdruncinate.

De asemenea, ca ardelean, am obligatia de a privi cu recunostinta si veneratie catre patriotii transilvaneni care, in ciuda oricaror amenintari si greutati, uneori infruntand chiar moartea, au mentinut acest spirit viu si, mai mult, si-au ridicat vocile si au actionat pentru ca romanii, toti romanii, sa traiasca impreuna, iar Romania sa devina, in sfarsit, intreaga!

Acest lucru, cred eu, nu s-ar fi putut implini daca acei oameni, tarani, preoti, mici meseriasi sau mari carturari nu ar fi avut in inimi si in minti un ideal cu mult mai mare si mai de pret decat propriile lor vieti, decat propriile lor interese sau ambitii. Toti acei patrioti, proveniti din cele mai diverse medii, au fost adusi si tinuti laolalta de un gand si un imbold mai mare si mai puternic decat ei insisi. Acest spirit, spiritul de la 1918, a fost cel care le-a dat tinerilor regateni puterea de a porni la lupta impotriva unui imperiu, iar patriotilor ardeleni, curajul de a se ridica si de a actiona.

historia

Atunci cand ne gandim la ziua de 1 Decmbrie 1918, trebuie sa o privim ca si o incununare a sacrificiului suprem facut de romani in anii razboiului si a rezistentei romanilor ardeleni in fata opresiunii. Aceasta zi nu poate fi izolata de anii care au precedat-o si nici de conjunctura extrem de dificila in care ea s-a desfasurat. Marea Unirea este incununarea jertfei supreme dar si a talentului politic al unor mari patrioti, toti uniti de o putere mai mare ca ei si insufletiti de un ideal aflat dincolo de orice interes marunt.

Acum, la 96 de ani de la acea zi, poate ca ea ne pare ca fiind indepartata si, chiar daca o consideram importanta din punct de vedere istoric, cuprinsi in valtoarea cotidianului, nu reusim intotdeauna sa ii descoperim aspectele cu adevarat relevante si actuale. Dar ziua de 1 decembrei 1918 este importanta pentru noi nu pentru ca ea revine anual in actualitate ci pentru ca ascunde in insasi esenta ei valori perene, valori care au permis acestui popor sa ramana unul, in ciuda istoriei.

Valorile generatiei de la 1918 sunt eterne si tocmai de aceea actuale. Eu cred ca avem datoria sa ne raportam permanent la ele. Daca acei oameni au reusit sa uneasca si sa construiasca o tara, ce scuza vom avea noi, in conditiile de acum, daca nu reusim sa o ducem mai departe si sa consolidam aceasta unire?

Acum nu mai mult de cateva saptamani, spatiul nostru public a fost inundat de harti menite sa ne arate cat suntem de divizati, de diferiti si cum unii ar fi mai buni ca altii. Sunt sigur ca patriotii ardeleni, daca ar fi vazut asta, ar fi palit de rusine si de oroare. Sunt sigur ca spiritul anului 1918 a fost total diferit de cel al multora dintre noi, cei de acum, din 2014…

lma RO

Dragi romani,

Am convingerea ca patriotismul adevarat, in forma sa cea mai pura, si atasamentul fata de tara, se manifesta prin fapte! Daca fiecare dintre noi isi va face datoria, daca fiecare dintre noi va munci mai mult si mai bine pentru familia sa si pentru copiii sai si daca fiecare dintre noi, in fiecare zi, ne vom aminti sa privim in jur, la cei mai putin favorizati, la cei carora viata le-a adus in cale numai ngreutati, atunci eu cred ca ne vom arata demni de mostenirea patriotilor de la 1918.

Nu divizarea, ci unirea, in munca si in onestitate trebuie sa ne caracterizeze acum, pe toti! Ne aflam astazi aici si pentru ca acum aproape 100 de ani, multi romani, de pe ambele parti ale Carpatilor, au decis sa aiba curaj, au decis sa lupte cu istoria si au invins. Ne tragem legitimitatea din jertfa si din sacrificiul lor, sa nu uitam acest lucru.

Sa ne bucuram ca suntem impreuna, sa ne bucuram ca avem o tara frumoasa si ca avem sansa unica, toti cei care locuim aici, de toate nationalitatile, ca in aceste vremuri, mult mai prielnice decat cele de acum un secol, sa o ducem mai departe, sa o dezvoltam si sa o tinem unita.

La multi ani, Romania!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s