Întrebare parlamentară privind depistarea precoce a cancerului la stomac

Având în vedere numărul din ce în ce mai mare al românilor depistați cu cancer la stomac și vârsta de ce în ce mai scăzută a acestora, ieri, am adresat o întrebare parlamentară către Ministerul Sănătății în care am solicitat ca depistarea precoce a acestei boli să devină o prioritate a ministerului.

Pornind de la Strategia Națională de Sănătate recent aprobată de către Guvern și în care prevenția este menționată drept prioritară, am întrebat Ministerul Sănătății ce măsuri și programe are în vedere pentru depistarea în faze incipiente a  cancerului la stomac, dar și a celorlalte boli grave.

cancer-de-stomac

Conform estimărilor specialiștilor din domeniu, aproximativ 2.000 de români află an de an că suferă de această boală la stomac, mulți dintre ei ajungând prea târziu la doctor pentru a mai putea fi salvați. Cauza bolii este, în primul rând, alimentația nesănătoasă dar și stresul cotidian. Așa cum probabil deja cunoașteți, cel mai tânăr pacient diagnosticat și operat de cancer gastric în România are doar 18 ani, iar medicii constată că această boală digestivă gravă a ajuns în prezent să fie depistată, în mod frecvent, nu doar la cei peste 60 de ani, ci chiar și la adulți care au 30 de ani. Profilul pacientului depistat cu cancer la stomac, conform descrierii medicilor este: persoană care fumează, bea alcool și mănâncă dezordonat alimente sărate, iuți ori semipreparate.

O parte dintre colegii mei medici cu care am discutat despre această problemă solicită, pe modelul altor țări, introducerea unui program național prin care oamenii trecuți de 30 de ani să fie obligați să facă o endoscopie o dată la doi ani pentru a putea astfel depista bola și a acționa cât mai repede posibil.

        

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s