Întrebare parlamentară privind compensarea tratamentelor de ultimă generație

Ca urmare a mediatizarii unor aspecte ce tin de lipsa compensarii tratamentelor de ultima generatie pentru bolnavii de cancer de piele, prostata sau Hepatita C, am adresat o intrebare parlamentara catre Ministerul Sanatatii in care am atras atentia asupra unor aspecte problematice care tin de acest domeniu.

In Romania, sute de mii de bolnavi nu au acces la tratamente inovatoare pentru aceste boli, deoarece situatia lor financiara nu le permite sa achizitioneze medicamentele de care au nevoie. In mod normal, in alte state europene precum Austria, Danemarca sau Elvetia, pacientii care sufera de afectiunile amintite mai sus au acces in cel mult 6 luni de la aprobarea medicamentului la tratamentul gratuit cu acesta, sporind astfel considerabil sansele de supravietuire, respectiv de imbunatatire a calitatii vietii.

FARMACIE_21

In tara noastra, tratamentele prescrise si decontate pentru melanom, cancer de prostata sau virus hepatic C au ramas constante in ultimii 20 de ani, fara schimbari care sa faciliteze accesul pacientilor la progresele din domeniul farmaceutic. De asemenea, in ciuda eforturilor recente ale Ministerului, lista de medicamente compensate nu este actualizata periodic, reducand si mai mult oportunitatile de salvare a celor grav bolnavi. Un exemplu oferit de un pacient releva faptul ca un tratament optim necesar pentru cancerul de piele poate costa pana la 32000 RON/luna, o suma mult prea mare pentru buzunarele majoritatii cetatenilor. Anual, apar peste 2500 de noi pacienti care suporta consecintele problemelor amintite mai sus, iar situatia nu da semne de imbunatatire.

Tinand cont de toate aceste aspecte, l-am intrebat pe domnul ministru Banicioiu, care este planul pe care Ministerul Sanatatii il are in vedere pe termen scurt pentru a facilita atat actualizarea listei de medicamente compensate de ultima generatie, cat si accesul cat mai rapid si mai direct al pacientilor la tratamentele care le pot salva viata.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s