Interpelare privind produsele traditionale

Ca urmare a solicitării Federației Naționale a Producătorilor de Produse Tradiționale, termenul de înregistrare a produselor tradiționale din România a fost prelungit până la data de 30 noiembrie 2014. Această decizie vine în condiţiile în care numeroși operatori economici nu au reușit să depună documentațiile la timp pentru a obține noile atestate, în conformitate cu Ordinul nr. 724/2013 al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerului Sănătății și Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului.

Cadou traditional romanesc -Tomis

De la intrarea în vigoare a Ordinului nr. 724/2013, la nivel național, au fost atestate mai puțin de jumătate (116 produse dintr-un total de 239) din dosarele depuse. În județul Bihor, situația producătorilor tradiționali este una și mai sensibilă: din 78 de produse tradiţionale atestate până acum (de la pâine, brânză şi smântână, până la şunci, cârnaţi şi ciolan afumat), au mai rămas doar 5 tipuri de pălincă, un singur producător bihorean din cei 17 făcând demersuri pentru prelungirea atestatului de producător tradiţional. Ceilalți nici măcar nu au încercat din cauza procedurilor birocratice greoaie, dar și a faptului că metodele tradiționale sunt incompatibile cu noile norme, astfel că produsele lor nu pot obţine avizul sanitar-veterinar. Specialiştii din domeniu spun că atestarea unui aliment, conform noii legislații, ca produs tradiţional a devenit imposibilă, indiferent că vorbim despre preparate din lapte, carne sau băuturi alcoolice.

Ținând cont de aceste aspecte și având în vedere posibilitatea pierderii tradițiilor si produselor locale, am adresat o interpelare Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale privind viitorul produselor tradiționale românești și măsurile preconizate pentru încurajarea tradițiilor locale și păstrarea acestor produse autohtone de calitate.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s