Solidaritate pentru susținerea reformei în sistemul medical

În declarația politică de săptămâna aceasta am militat pentru susținerea fără rețineri a reformei sistemului de sănătate românesc, reformă inițiată de Cabinetul condus de Victor Ponta.

De-alungul ultimilor ani, ne-am convins că un sistem de sănătate care provoacă atât nemulțumirea pacienților cât și demotivarea medicilor nu este unul viabil pe termen lung. Nevoia schimbării majore a actualului sistem de sănătate românesc este, așadar, nu doar evidentă, dar și absolut necesară. Trebuie să realizăm că semnele progresului și ale eficienței sistemului sanitar nu sunt doar banii pe care îi alocăm an de an în vederea gestionării acestui sistem. Trebuie să întelegem și importanța “indicatorilor de sănătate” ca unitate de măsură a performanței sistemului medical. Parametrii precum morbititatea, natalitatea, nivelul mortalității nejustificate sau calitatea vieții trebuie analizați cu mai multă atenție pentru a ne face o imagine corectă asupra „sănătății„ societății noastre.

Și asta pentru că sănătatea cetățenilor reprezintă un adevărat generator de plus valoare pentru economia țării. Studiile desfășurate de universități de prestigiu și preluate inclusiv de Fondul Monetar Internațional demonstrează că o creștere cu un an a speranței de viață poate echivala cu o creștere de până la 4% a Produsului Intern Brut. Explicația este simplă: o populație sănătoasă este o populație capabilă să producă mai mult și să susțină economia țării, atrăgând de asemenea și mai multe investiții străine.

Solidaritatea+Sanitar%C4%83%3A+Lupta+pentru+drepturile+salaria%C8%9Bilor+din+S%C4%83n%C4%83tate+continu%C4%83_479280

Centrarea pe pacient a sistemului de sănătate românesc, proces inițiat cu succes de către actualul Guvern este esențială! Un sistem medical modern și performant trebuie construit și adaptat exclusiv pe nevoile pacienților, ținând cont, desigur, și de fondurile disponibile. Accesul egal la servicii de sănătate de bază trebuie să fie o prioritate. Nu trebuie să uităm însă că un astfel de sistem trebuie să beneficieze și de mijloace cu ajutorul cărora medicii să-și poată desfășura activitatea la cel mai înalt nivel; vorbim aici de nevoia îmbunătățirii aparaturii medicale și a condițiilor generale din spitale, precum și de asigurarea unei recunoașteri sporite pentru medici și performanțele acestora.

Consider, așadar, că la nivelul Parlamentului trebuie să fim solidari și să susținem, împreună cu Executivul, măsurile de reformă și proiectele de lege care au un potențial enorm de transformare în bine atât a sistemului medical, cât și a societății noastre. Îmbunătățirea vieții și a nivelului de trai a milioane de români depinde de atitudinea și de activitatea noastră. Oamenii ne vor judeca după modul în care vorbele și faptele noastre au dus la îndeplinirea acestor obiective.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s