Continuarea deblocării posturilor din sistemul sanitar

Datele Colegiului Medicilor din România (CMR) arată că, din 2008 și până în prezent au plecat să lucreze în alte ţări peste 15000 de medici, numai în primele luni ale acestui an alegând această soluție peste 1200 de cadre medicale. Deficitul de personal medical din unitățile sanitare din țara noastră ajunge astfel la peste 40%.

Acest deficit pune o presiune foarte mare pe angajații din spitale și clinici, rezultatul acestei lipse de personal fiind transpus în liste lungi de așteptare și scăderea calității actului medical. O altă problemă cu care se confruntă sistemul sanitar din România este nivelul redus al salariilor cadrelor medicale. În timp ce remunerația și sporurile acordate au scăzut în timp, responsabilitățile acestora și orele de lucru sunt în continuă creștere.

Romania-are-un-deficit-de-4-000-de-medici

Având în vedere aceste aspecte problematice, am adresat o întrebare Ministerului Sănătății privind continuarea deblocării posturilor medicale, precum și inițiativele Executivului pentru susținerea financiară și recompensarea medicilor și asistenților.

Fără a minimaliza importanța aparatului administrativ din cadrul Ministerului Sănătății sau din fruntea unităților spitalicești și recunoscând inițiativa ministerului de deblocare, în ultimul an, a peste 1500 de posturi din sistem, aș dori totuși să atrag atenția că acest număr nu este suficient și vor trebui făcute în continuare eforturi atât pentru susținerea reformei în sănătate cât și pentru deblocarea posturilor medicale și creșterea salariilor personalului medical calificat. Doar așa vom reuși să stopăm exodul medicilor și al asistenților în străinătate, și doar așa vom reuși să creștem calitatea și integritatea sistemului medical românesc.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s