Un mediu curat poate asigura baza pentru sănătatea noastră

Un vechi proverb indian ne învaţă că noi nu moştenimPământul de la strămoşi, ci îl împrumutăm de la copiii noştri. În această cheie, am susţinut săptămâna aceasta o declaraţie politică în Senat, încercând să subliniez importanţa protejării mediului înconjurător din perspectiva implicaţiilor majore pe care le are asupra sănătăţii noastre.

La fel cum fiecare om prin acţiunile sale afectează mediul în care trăieşte, aşa şi sănătatea fiecărui om este influenţată de sănătatea mediului în care trăim. Din acest punct de vedere, există câteva probleme majore cu care se confruntă societatea contemporană: spaţiile împădurite se reduc, deşertul se extinde, solurile agricole se degradează, stratul de ozon este mai subţire, numeroase specii de plante şi animale au dispărut sau sunt pe cale de dispariţie, efectul de seră se accentuează. Dezvoltarea industrială din ultimele decenii a adus nu doar progres şi bunăstare, dar a venit şi cu nişte costuri, în special de mediu, care ne afectează viaţa şi sănătatea. De aceea, consider că este important să ţinem cont permanent de impactul acţiunilor noastre asupra mediului înconjurător, asupra sănătăţii noastre, în ultimă instanţă. Fiecare om trebuie să conştientizeze şi să-şi asume responsabilitatea privind impactul pe care viaţa lui o are asupra vieţii planetei şi asupra vieţii celorlalţi.
Personal, cred că mediul şi sănătatea sunt organic interconectate: nu putem fi o societate sănătoasă, cu oameni sănătoşi dacă trăim într-un mediu poluat, la fel cum un mediu curat ne poate asigura baza pentru o sănătate bună şi durabilă.

natura-ecologie

Mediul înconjurător şi sănătatea sunt două daruri, iar dacă noi nu avem grijă de ele atunci cine o va face în locul nostru? Binele planetei se află în mâinile noastre, la fel şi sănătatea şi viitorul generaţiilor următoare! Întrucât omul este parte a naturii, trebuie să o respecte aşa cum se respectă pe sine şi să acţioneze în mod responsabil, atât pentru a-şi asigura bunăstarea, dar şi pentru a respecta şi proteja mediul înconjurător.

Starea mediului înconjurător, ce depinde numai şi numai de fiecare dintre noi, ne afectează în mod direct viaţa şi sănătatea noastră. Este nevoie de mai multă atenţie şi de mai multă responsabilitate din partea fiecăruia pentru a putea trăi într-un mediu curat, pentru a respira aer nepoluat, pentru a bea apă curată şi pentru a putea folosi condiţiile de viaţă sănătoase pe care ni le oferă natura. Nu trebuie să tratăm cu neglijenţă acest aspect important al vieţii noastre, pentru că ignoranţa şi lipsa de preocupare vor duce la agravarea poluării mediului şi, implicit, la distrugerea sănătăţii fiecăruia dintre noi şi a celor dragi nouă.

O dezvoltare economică şi socială durabilă şi sănătoasă înseamnă o dezvoltare în armonie şi echilibru cu natura. Este lecţia pe care fiecare dintre noi trebuie să o înţelegem şi să o transmitem mai departe.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s