Investiția în sănătatea și dezvoltarea copiilor noștri înseamnă investiție în viitorul nostru

Declarația politică pe care am susținut-o astăzi în ședința Senatului despre protecția, sănătatea și dezvoltarea copiilor, valori fundamentale care trebuie promovate în mod prioritar în politicile noastre naționale.

În continuare, țara noastră ocupă un loc fruntaș nedorit în multe din statisticile sumbre din Europa. Chiar dacă a înregistrat o scădere semnificativă, mortalitatea infantilă continuă să fie cea mai ridicată din Uniunea Europeană, la fel și probabilitatea de deces înainte de vârsta de 5 ani. Ambele fenomene sunt semnificativ mai mari în rândul copiilor din mediul rural (60%) faţă de (40%) în urban, iar multe din cauzele acestor decese ar fi putut fi prevenite. Acest fapt ne atrage atenţia asupra inegalităţii de şanse între copii, dar şi a lipsei educaţiei medicale în rândul populaţiei. România ocupă un loc fruntaș, din păcate, și în privinţa abandonului copiilor, al numărului de naşteri şi avorturi raportate în rândul adolescentelor. De asemenea, conform statisticilor, circa 70.000 de copii au dizabilităţi în România, în majoritate de grad mediu şi sever, iar 40.000 de copii sunt abandonaţi, la care se adaugă cei 300.000 lăsaţi în grija rudelor. Fenomenul părăsirii copiilor, chiar şi temporar pentru munca în străinatate, duce la afectarea psihologică şi traumatizarea acestora. Nu în ultimul rând, sănătatea sugarului şi dezvoltarea timpurie sunt afectate de promovarea intensă a laptelui praf, rata alăptării exclusive cu lapte matern până la vârsta de 6 luni fiind cea mai scăzută din UE, de 3 ori mai mică decât celorlalte state membre.

copii-fericiti

Sunt statistici îngrijorătoare ce îndeamnă la acțiune imediată. Și mă bucur să constat interes și preocupare din partea Cabinetului Ponta pentru tinerele generații, mă bucur să văd că au început să fie puse în practică politici pentru sănătatea și dezvoltarea copiilor noștri. Mă refer aici la câteva măsuri active, așteptate de mult timp și care vin să rezolve câteva probleme serioase:

  • copiii diagnosticaţi cu autism vor putea beneficia de servicii psihologice gratuite;
  • sumele necesare pentru tratamentul nou născuţilor prematuri vor fi suplimentate prin rectificare bugetară;
  • vor fi introduse consultații preventive ale copiilor pentru identificarea tulburărilor de creştere şi dezvoltare şi a riscurilor specifice pe grupe de vârstă şi sex;
  • modificarea legislației privind criteriile de încadrare în grad de handicap, modificare ce va permite încadrarea foarte multor copii și tineri cu accident vascular sever în grad de handicap grav, cu asistent personal, în funcţie de rezultatul evaluării complexe.

Sunt, iată, câteva exemple încurajatoare și care ne arată determinare în gestionarea acestor probleme. Desigur, sunt încă multe aspecte ce așteaptă să fie soluționate. Mă declar însă optimist că, într-un timp relativ scurt, pas cu pas, vom reuși să găsim soluțiile adecvate la toate aceste probleme.

Trebuie să reducem sărăcia în rândul copiiilor, inclusiv prin creșterea alocației și asigurarea unei mese calde pentru elevi! Trebuie să creștem calitatea educației pe care le-o oferim, în special în învățământul din mediul rural! Trebuie să îmbunătățim permanent serviciile medicale și sociale pe care statul român le prestează în beneficiul tinerilor.

Fără îndoială, situația copilului din România s-a îmbunătățit în mod indiscutabil în ultimii ani. Nu este însă suficient atât. Nu putem să ne mulțumim doar cu atât. Trebuiem să continuăm măsurile pentru îmbunătățirea sănătății și condiției copiilor și adolescenților, indiferent de costul bănesc pe care trebuie să-l plătim. Pentru că investiția în sănătatea și dezvoltarea copiilor noștri înseamnă investiție în viitorul nostru, înseamnă investiție în sănătatea și dezvoltarea societății noastre.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s