Întrebare parlamentară privind vaccinarea copiilor

Conform ultimelor statistici disponibile la nivel național, rata de vaccinare în România a ajuns la 75%, în condițiile în care valoarea recomandată de către Organizația Mondială a Sănătății este de 95%. Unul dintre motivele principale care au dus la această rată scazută este refuzul părinților de imunizare a copiilor din dorința de a evita posibilele efecte secundare ale vaccinurilor.

Chiar dacă părinții au dreptul legal de a refuza vaccinarea, asumânduși responsabilitatea pentru sănătatea copilului, situația devine confuză atunci când ei doresc să-și înscrie copilul la grădiniță sau școala primară. La recomandarea Inspectoratelor Școlare Județene, pe baza ordinului Ministerului Sănătăţii 422/2013 privind aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate publică pentru anii 2013 şi 2014 (ce cuprinde și ”Programul naţional de imunizare”), mai multe școli și grădinițe refuză să primească copii care nu sunt complet imunizați.

shutterstock-39758359

 

Această situație generatoare de interpretări și abuzuri, privind obligațiile și responsabilitățile unităților de învățământ și drepturile legale ale părinților poate conduce, pe de o parte, la declanșarea unor epidemii severe, pe de altă parte, la încălcarea unor drepturi elementare ale omului cu privire la acceptarea sau refuzul tratamentului.

Având în vedere această problemă, astăzi, am adresat o întrebare parlamentară privind strategia pe care Ministerului Sănătății are în vedere pentru desfășurarea unei campanii de informare cu privire la necesitatea și oportunitatea vaccinării copiilor. De asemenea, am solicitat clarificări privind situația vaccinărilor necesare pentru înscrierea copiilor în unitățile de învățământ, astfel încât, riscurile de sănătate să fie cât mai reduse, iar drepturilor părinților și ale copiilor să fie respectate. 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s